Peer als toetje

Als een boekje voor zeker de helft uit toetjesgerechten bestaat, dan kun je niet volstaan met alleen een hartig gerecht (zie de Volkskeuken van 12 februari)....

Uit Pears van Linda West Eckhardt (De Slegte, fl 14,95) de fameuze omgekeerde appeltaart van de Franse gezusters Tarte Tatin, uiteraard: met peren.

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Maak een deeg, Dat kan met de hand, maar zeker zo handig is de foodprocessor: meng 150 gram bloem met een snuf zout. Meng er 110 gram boter (of margarine door) tot er een los-korrelig deeg bestaat. Peuter een eetlepel eidooier uit een ei en klop dat in een kommetje los met een eetlepel koud water. Giet dit bij het deeg en laat de foodprocessor hooguit een seconde of tien draaien. Verpak in een stuk huishoudfolie en laat het deeg een kwartiertje in de koelkast liggen.

Maak de vulling: schil zes peren, snijd het klokhuis eruit en snijd de peren in de lengte in stukken. Doe ze in een kom, doe er 2 eetlepels vers geperst citroensap en rasp van een halve (goed schoongewassen!) citroen bij. Hussel goed door elkaar.

Doe 180 gram suiker in een ovenschaal met een doorsnede van ongeveer 20 centimeter. Laat de suiker in een minuut of vijf tot tien smelten, roer af en toe even door.

Haal de ovenschaal uit de oven. Leg in de gesmolten suiker een cirkel van de peren, met de dunne uiteinden naar het midden toe. Vul het midden op met de stukken peer die over zijn.

Snijd 50 gram boter (of margarine) in stukjes en verdeel ze over de peren. Zet de ovenschaal terug in de oven. Laat de suiker kleuren tot het diepbruin-caramel van kleur is. Dit duurt een kwartiertje.

Bestuif het aanrecht met bloem. Rol het deeg uit met een met bloem ingewreven deegroller. De deegcirkel moet net iets groter zijn dan de ovenschaal.

Haal de peren uit de oven. Dek ze af met het deeg en werk het teveel aan deeg weg in de ovenschaal. Bak de peren-tarte Tatin in 25 tot 30 minuten gaar in de oven.

Wie de taart warm wil eten: laat de tarte Tatin een minuut of tien afkoelen. Keer de taart om op een groot bord of een taartschaal. Snijd de taart in twaalf punten en dien op met een flinke schep crème fraîche of vanille ijs.

Wie niet van peren houdt, kan de taart gerust met appels maken. Een andere variant is een tarte Tatin van abrikozen (of half abrikozen-half appel). Voor wie de appelvariatie kiest: bestrooi de appelparten met wat kaneel.

En als snelle toetjes voor twee personen: schil twee handperen en snijd ze in stukjes. Besprenkel met balsamico en bestrooi met een snufje peper.

Leg op twee desertbordjes een paar dunne plakken pecorino-kaas. Leg hierop parten geschilde peer. Verwarm een beetje honing en schenk dit over de peren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.