Peen en erwtjes

Met een pakje spinazie à la crème, paneermeel, 2 gekookte eieren, een potje fèta, 2 tomaten en 12 plakjes bladerdeeg zijn in no time 12 spinaziebroodjes te maken....

Vier grote champignons, 1 pakje boursin, 4 plakjes kaas, 4 sneetjes witbrood en peterselie en je hebt gevulde champignons.

Met een (hardgekookt) ei, een tomaat, een tube mayonaise en een paar blaadjes sla zet je zo twee paddestoel-eieren in elkaar.

Nooit geweten hoezeer een mens kan verlangen naar peen en erwtjes. Want ga met verloofde en liefdesbaby eens een weekje fietsen zo maar ergens in Nederland. Werkende ma en pa hebben dan toch minimaal recht op een 'weekje verzorgd'.

Dus niet fröbelen op tweepits elektrische plaat; zonder oven of magnetron, maar met afwas toe. Nee, liever elke dag de hele dag fröbelen met elkaar en kind, en 's avonds vooral welverdiend uit eten.

Dan kom je tot de ontdekking dat het kindermenu in het doorsnee-restaurant bestaat uit kip met patat en appelmoes, hetzelfde met kroket of frikandel; of met de onvermijdelijke kipnuggets, en hoe fantasievol: friet met een zeemeerminnetje, en dat kan dan niet anders zijn dan een in de vorm van een visvrouw geperste visstick.

Met excuses aan dat enkele restaurant dat spaghetti bolognese tussen de kindergerechten heeft staan. En heus, we hebben ons echt met alle plezier opgeofferd voor een dagje smullen in het plaatselijke pannenkoekenrestaurant.

Is het nou echt zo moeilijk? Voor volwassenen prijkt in bijna elk toeristendorp wel ergens 'de groente van de dag' op het menu. En anders ligt er wel een fijne selectie van 't een of 't ander op het bord.

Schieten er dan niet een bloemkoolroosje, een handje sperziebonen, enkele schijfjes komkommer, of wat bolletjes diepvriesspinazie over? Vraag de kleine gast naar zijn favoriete groente en serveer die. Naast friet en snack.

Romige bloemkoolsoep.

Snijd 400 gram bloemkool in stukjes en was ze. Breng 0,5 liter water, 1 kruidenbouillonblokje en de bloemkool aan de kook en kook in ongeveer 12 minuten gaar. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer.

Voeg toe: 150 gram verse kruidenroomkaas, 2 dl melk en een halve theelepel nootmuskaat. Zet de pan terug op het vuur en roer tot de kaas is gesmolten.

Schep een portie in een soepkop, strooi er wat peterselie over. Serveer met wat stokbrood.

Nanda Troost

NB: Alle menusuggesties zijn afkomstig uit Mmm. . . lekker!, uitgegeven door de leerlingen van de Montessorischool Landsmeer ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de school.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden