Peek & Cloppenburg sluit 18 vestigingen

De modeketen Peek & Cloppenburg sluit binnen een half jaar achttien filialen van P & C en Anson's in Nederland en België, omdat de kledingverkoop tegenvalt....

Drie van de Ansons-vestigingen, in Breda, Den Bosch en Groningen, worden overgenomen door Vendex KBB. Die wil ze ombouwen tot Bijenkorf-warenhuizen. Het personeel van P & C in deze drie plaatsen kan vanaf april volgend jaar in dienst treden van De Bijenkorf. Hierover hebben Vendex KBB en de P & C groep dinsdag een principeakkoord bereikt.

De directie van de P & C groep vreest dat gedwongen ontslagen onder de ruim zeshonderd medewerkers in de overige vestigingen niet kunnen worden voorkomen. Dat heeft zij dinsdag aan de ondernemingsraad meegedeeld.

De ondernemingsraad zegt 'geschokt' te zijn. Die vindt dat grootaandeelhouder P & C Düsseldorf 'te gemakkelijk de schuld bij de Nederlandse markt legt'. Het uitblijven van een verbetering van de financiële positie, met name in Nederland, is de oorzaak van de reorganisatie. In 1997 introduceerde P & C een nieuwe formule om een eind te maken aan de tegenvallende resultaten. Negen grote P & C-winkels werden toen omgevormd tot Anson's, waar internationale merken tegen een concurrerende prijs zijn te krijgen. Nog eens 29 kleinere P & C-winkels, die zich niet leenden voor de Anson's-formule, kwamen in handen van de Zwitserse keten Vögele.

De Anson's formule bracht niet het gewenste succes. 'We hebben niet de topmerken kunnen leveren. Bovendien zijn er te veel spelers op deze markt', verklaart O. Kerkhove van het managementteam van P & C. Ook de oude P & C-winkels konden de resultaten niet opkrikken. 'We hebben in Nederland een imago-probleem.'

Dat probleem geldt voor alle modezaken uit het middensegment. Door de economische hoogconjunctuur scoren vooral winkels met dure merkkleding goed bij het publiek. Ook heel goedkope zaken met merkloze kleding, als Zeeman, zien de verkopen toenemen. Maar middenmoters zitten al enkele jaren in de problemen. Eerder dit jaar maakten C & A en Kreymborg bekend dat deze ketens worden opgeheven en de panden worden verkocht.

Na de dinsdag aangekondigde reorganisatie blijft P & C slechts met twee winkels, in Amsterdam en Utrecht, op de Nederlandse markt vertegenwoordigd. 'Via deze winkels kunnen we hier de ontwikkelingen op modegebied goed blijven volgen. Dat is belangrijk voor onze Europese concurrentiepositie', meldt Kerkhove.

Mede op initiatief van de ondernemingsraad is inmiddels een onderzoek gestart naar de overlevingskansen voor het modewarenhuis op de Nederlandse markt. Vakbond FNV Bondgenoten zegt het te betreuren dat weer een modeconcern er niet in geslaagd is om nieuwe doelgroepen aan zich te binden. De bond is wel tevreden dat het sociaal plan uit 1995 nog geldig is en voorziet in een financiële regeling. Ook wordt er bemiddeld bij het vinden van ander werk voor het personeel van P & C.