Pedo

Daar lig ik dan, in m'n bedje. In het huis van een pedo'. Door het duister schitterden de ogen van EO's Manuel Venderbos. Voor het nieuwe programma 3Onderzoekt ging hij logeren bij Martijn Uittenbogaard, 's lands bekendste voorvechter van pedofielenvereniging Martijn.

Een gewaagde onderneming. Want de pedo is de nieuwe paria. Televisie vergrijpt zich volop aan hem, vooral sinds in september in Deventer een grimmige demonstratie plaatsvond tegen een daar wonende pedofiel. Uittenbogaard was er gesignaleerd op bezoek bij de man. Hij zat bij Talamini een ijsje te eten. De foto verscheen op Facebook, en daar was de hedendaagse heksenjacht.

In Pauw & Witteman was de boze meute een dag later opgerukt tot aan de publieke tribune.

Het leidde tot een wat ongemakkelijke en onhandige exercitie, wat ook afstraalde op de gastheren.

Een vrouw: 'Ze worden nog beveiligd ook. Gewoon te gek voor woorden'.

Waar moest er dan met de plaatselijke pedo gebeuren? 'Een eiland. De doodstraf!'

Witteman deed een poging: 'Martijn is nooit ergens voor veroordeeld. Dus u wilt de doodstraf voor iemand die nooit is veroordeeld.'

Het mocht niet baten. De een wilde de pedo wel wat aandoen. Een vrouw: 'Ik heb er wel tien jaar voor over.'

Plaatsgenoot en schrijver Özcan Akyol moest hen de les van fatsoen en beschaving lezen. Zijn morele gelijk botste tegen muurvaste verontwaardiging.

Wat te doen met pedo's in de samenleving, was vorige week ook de vraag in Debat op 2.

In RTL Late Night vertolkte zakenman (en aspirant Quote-columnist) Erik de Vlieger dinsdag nog meens op orthodoxe wijze het volksgevoel: pedo's zijn geen mensen. Naar Rottumerplaat ermee, allemaal.

In 3Onderzoekt acteerden Johan Eikelboom, Anne-Mar Zwart en Manuel Venderbos dat ze van niets wisten over het Deventer incident. Anne-Mar, 'geschrokken': 'Hoe je het ook wendt of keert, pedofielen zijn ook onderdeel van de samenleving. Die moeten toch ook ergens wonen?'

Aan de goede bedoelingen ontbrak het dus niet. Misschien was het ook inderdaad een goed idee in kaart te brengen hoe het dagelijks bestaan van een bekende pedofiel eruitziet.

Het inkijkje bleef echter veel te summier. Uittenbogaard had op zijn computer een website open staan: Brongersma.info, genoemd naar de parlementariër die openlijk pedoseksueel was. En wat stond daar nou in de boekenkast? Een katholiek beeldje van een priester met klein jongetje op de arm. Het was volgens Martijn de heilige Antonio, en echt: Martijn had er nou nooit aan gedacht dat daar iets mis mee was.

Bij het ontbijt stond een foto van een puberjongen. Martijn kon nu eenmaal niet ontkennen dat hij daar gevoelens voor had.

'Snap je nou dat de gemiddelde Nederlander zo iemand niet als buurman wil hebben?' Dat was Martijn allang bekend.

Er gingen geen stenen door de ruit, die ene nacht. Dat viel een beetje tegen. Wel ving de cameraploeg karrevrachten vol dreigementen en snode plannen van buurtbewoners.

Aan het eind bespraken de makers hun vangst. Manuel zou Martijn best als buurman willen hebben, was de conclusie in het café. Voor die conclusie had hij niets hoeven onderzoeken.

Hoe goedbedoeld ook: 3Onderzoekt was ook wel een beetje de schuilnaam voor 3Zoekt sensatie.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden