Pedoseksuelen

ONVERBETERLIJKE pedoseksuelen moeten levenslang worden opgesloten. Deze stelling zou kunnen worden afgedaan als domme reactionaire praat, ware het niet dat hij werd geponeerd door directeur Van der Valk van de reclassering....

Hij bepleit de terugkeer van de klassieke psychiatrische inrichtingen - de 'gekkenhuizen', waarvan er hier en daar enkele doelloos leeg staan - en wil mogelijk gevaarlijke pedoseksuelen daarin voorgoed laten opsluiten. Voorzover hij het oog heeft op gestoorde zedendelinquenten die zich al schuldig hebben gemaakt aan een misdrijf, is zijn voorstel verdedigbaar.

De maatschappij - en kwetsbare en weerloze kinderen in het bijzonder - hebben er recht op zo goed mogelijk te worden beschermd tegen gevaarlijke individuen. Zo lang gestoorde misdadigers niet dermate 'genezen' zijn dat de kans op recidive verwaarloosbaar klein is geworden, dienen zij in behandeling te blijven.

Zodra echter psychiaters en rechters het erover eens zijn dat terugkeer in de samenleving geen onaanvaardbaar risico oplevert, is langere vrijheidsbeneming onaanvaardbaar.

Van der Valks voorstel is te draconisch. Hij wil zelfs potentieel gevaarlijke pedoseksuelen die zich nog nooit aan een kind hebben vergrepen, levenslang opbergen. Hiermee gaat hij over de schreef.

Opsluiten van nog onschuldige, maar mogelijk in de toekomst gevaarlijke, burgers is in strijd met het elementaire recht dat niemand zonder rechtmatige grond zijn vrijheid mag worden ontnomen.

Als pedoseksuelen preventief zouden mogen worden geïsoleerd, waarom zouden we dan niet ook maar besluiten om ziekelijk naar seksuele lust hunkerende mannen te castreren om te vermijden dat zij ooit verkrachter worden? Zulke gruwelijke, onmenselijke, maatregelen passen niet in een rechtsstaat.

Van der Valks voorstel moet worden gerelativeerd. Hij zal wellicht slechts een goedbedoelde noodkreet hebben willen slaken over het tekort aan capaciteit voor de behandeling van psychisch gestoorde delinquenten. Het recht verschaft mogelijkheden tot behandeling en verpleging, zo nodig zelfs levenslang. Maar de klinieken zijn vol en de therapeutische mogelijkheden in de strafinrichtingen zijn niet toereikend. Dit probleem verdient de grootste aandacht van zowel Justitie als van Volksgezondheid.

Het is nimmer uit te sluiten dat uitbehandeld verklaarde pedoseksuelen ooit weer slachtoffers maken. Daarom is uiterste zorgvuldigheid geboden bij beslissingen over het ontslag van gedetineerden en zal de reclassering zich moeten inspannen om kwalitatief hoogstaande nazorg te bieden ter beperking van het recidive-gevaar.

Maar hoe dan ook: een samenleving zonder risico's is een utopie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden