Pedoseksueel Sytze van der V. wil naar andere stad

De bekende pedofiel Sytze van der V. wil verhuizen naar een plek waar zijn identiteit niet wordt bekendgemaakt door de gemeente. In zijn huidige Amersfoortse appartement ervaart hij te veel stress omdat 'half Nederland' weet dat hij daar woont, zegt hij. Maar verhuizen lukt hem tot nog toe niet.

en aantal inwoners van de Amersfoortse wijk Soesterkwartier houdt een demonstratie omdat ze het niet eens zijn met de vestiging van de veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. in hun wijk.Beeld ANP

Sytze van der V. kwam in 2009 vrij na een veroordeling wegens ontucht met twee minderjarige jongens. Nadat hij in een groot aantal gemeenten niet welkom bleek, vond hij uiteindelijk een huis in Amersfoort. De burgemeester wilde dat hij zou vertrekken omdat het appartement zich boven een kinderdagverblijf bevindt.

Bewoners van de Amersfoortse wijk Soesterkwartier hebben vorig jaar en ook dit voorjaar uitbundig gedemonstreerd tegen zijn aanwezigheid, nadat de Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius vorig jaar juni zijn verblijfsplaats heeft bekendgemaakt; om onrust te voorkomen, zoals hij zei.

Stress

Pedofiel Sytze van der V. wil verhuizen, hij snakt naar een rustige oude dag. De stress wordt hem teveel, zegt hij. Maar geen corporatie wil hem een woning geven (+).

Schadevergoeding

Van der V. nam Bolsius deze bekendmaking kwalijk. De rechter gaf Van der V. in april gelijk en tikte de burgemeester op de vingers. De overheid heeft ook de verplichting ervoor te zorgen dat een gestrafte zedendelinquent in staat wordt gesteld een nieuw maatschappelijk leven op te bouwen, oordeelde de rechter. Amersfoort heeft hem 4.000 euro schadevergoeding betaald.

Van der V. heeft inmiddels een aantal keer gereageerd op een aanbieding van een woning in de regio Utrecht. Maar als corporaties zijn naam herkennen, volgt weigering. Van der V. heeft hiervoor inmiddels twee corporaties voor de rechter gedaagd.

Bang

Ook andere al dan niet veroordeelde pedofielen lukt het moeilijk om rustig te wonen, constateert onder meer de reclassering. Als bekend wordt dat zij zich ergens willen vestigen, ontstaat vaak grote ophef. Burgemeesters zijn bang dat zij de zwartepiet krijgen toegeschoven. Overigens zijn er ook burgemeesters die ervoor kiezen het nieuwe adres van een zedendelinquent te verzwijgen.

Een andere bekende pedofiel, Benno L. is inmiddels naar Duitsland verhuisd. Nadat vorig jaar geen enkele Limburgse gemeente het zou hebben aangedurfd hem een woning te bieden, stak de burgemeester van Leiden, Henri Lenferink, zijn nek uit door deze voor pedofilie veroordeelde zwemleraar in zijn gemeente te laten wonen. Ook hier demonstreerden buurtbewoners. Nu Benno L. is vertrokken uit Leiden, vragen lokale media zich af of de ophef wellicht overdreven is geweest, omdat L. tijdens zijn verblijf in de stad geen problemen heeft veroorzaakt.

Sytze van der V.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden