Pedoseksueel Sytze van der V. straks vrij zonder toezicht

De Eindhovense pedoseksueel Sytze van der V. (65) moet opnieuw de cel in omdat hij weigert mee te werken aan het verplichte reclasseringstoezicht. Maar nadat hij zijn celstraf van zes maanden heeft uitgezeten, komt hij vrij zonder toezicht en begeleiding.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE GRAAF

DEN BOSCH - Dat heeft het gerechtshof van Den Bosch maandag bepaald. 'Gezien de voorgeschiedenis is niet te verwachten dat op een effectieve wijze invulling kan worden gegeven aan reclasseringstoezicht', aldus het hof. Het toezicht wordt in deze situatie als 'niet zinvol' beschouwd en daarom beëindigd.

'Heel zorgelijk en frustrerend', vindt directeur Sjef van Gennip van Reclassering Nederland. 'Zo'n man is niet voor niets onder toezicht gesteld. Maar als hij stelselmatig weigert mee te werken en hij zijn voorwaardelijke celstraf als sanctie heeft opgesoupeerd, dan komt hij straks buiten zonder toezicht. Als hij zijn straf heeft uitgezeten, dan is hij weer vrij burger, zonder beperkingen.'

'Het is de consequentie van het wettelijk systeem', stelt het hof. 'Hij weigert zijn medewerking, krijgt een waarschuwing en uiteindelijk een sanctie. Daarmee houdt het op.'

Het gerechtshof veroordeelde Van der V. enkele jaren geleden voor ontucht met minderjarige jongens tot een celstraf van 36 maanden, waarvan 9 maanden voorwaardelijk. Hij moest zich gedurende een proeftijd van 5 jaar onder toezicht stellen van de reclassering en zich gedragen naar haar voorschriften en aanwijzingen. De rechter noemde het 'noodzakelijk dat toezicht en controle op het gedrag van verdachte kan worden uitgeoefend (...) om de kans op herhaling terug te dringen'.

Toen de verdachte in 2009 vrijkwam, wilde hij weer in Eindhoven gaan wonen. Burgemeester Van Gijzel legde hem een gebiedsverbod op, uit vrees voor verstoring van de openbare orde. Daarna leidde Van der V. een zwervend bestaan. Hij voelde zich opgejaagd wild. De gemeente Utrechtse Heuvelrug zette hem buiten de deur en ook uit Epe moest hij vertrekken.

Mede daardoor verliep zijn contact met medewerkers van de reclassering zeer stroef. Hij wilde niet meer doorgeven waar hij verbleef, uit angst dat zijn nieuwe woonadres zou worden ontdekt. Hij weigerde alternatieve woonruimte die reclasseringsmedewerkers hadden geregeld. Ook anderszins werkte hij de reclassering tegen.

Vorig jaar moest hij al een deel van de voorwaardelijke straf uitzitten als sanctie voor het niet meewerken aan het reclasseringstoezicht. Ook toen hij weer vrijkwam, bleef de pedoseksueel het contact met zijn toezichthouders traineren en afhouden. Hij bedreigde zelfs zijn begeleider. Van der V. zei hem 'een klap op zijn bek te geven' als hij daarvoor de kans kreeg. De reclassering stelde een tweede begeleider aan, maar ook dat mocht niet baten.

'We hebben alles uit de kast gehaald om toezicht te houden, voor zijn eigen belang en ook in het belang van de samenleving', onderstreept Van Gennip. 'We hebben echt niet bij het eerste de beste hikje besloten de zaak terug te geven aan het Openbaar Ministerie. Maar het houdt een keer op. Als we geen mogelijkheid hebben toezicht en controle uit te oefenen, moeten we dat aan het OM melden.'

Het OM heeft de zaak vervolgens aan de rechter voorgelegd. Van der V., die zich de laatste jaren heeft ontpopt als een notoire dwarsligger, zei twee weken geleden tijdens de zitting dat hij juist graag toezicht wilde hebben. Hij maakte toespelingen op het risico van recidive. 'Er werd mij vijf jaar toezicht opgelegd. Dat verdwijnt in de prullenbak. Is dat nou de bescherming van de samenleving?', smaalde hij. 'Ik heb de hulp en steun hard nodig.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden