Update

Pedoseksueel Sytze van der V. ontvlucht Amersfoort

Pedoseksueel Sytze van der V. is vandaag vertrokken uit zijn huis in Amersfoort. Hij zegt dat de politie hem tijdelijk op een veilig adres wil onderbrengen en daar heeft hij geen zin in. 'Ik laat me niet opsluiten.' Volgens burgemeester Lucas Bolsius stelde Sytze van der V. onmogelijke eisen en wilde hij grote sommen geld. 'Bij chantage trek ik een harde grens', aldus Bolsius.

Inwoners van de Amersfoortse wijk Soesterkwartier houden een demonstratie. Ze zijn het er niet mee eens dat Van der V. in hun wijk woont.Beeld anp

Van der V. zegt dat hij Amersfoort heeft verlaten en vandaag niet meer terugkeert. De nacht wil hij ergens anders doorbrengen. Vandaag loopt een ultimatum van boze buurtbewoners af die willen dat Sytze van der V. vertrekt. De gemeente wil niet reageren.

Sytze van der V. vond zelf zijn nieuwe huis in Amersfoort. De gemeente onthulde zijn verblijfplaats. Burgemeester Lucas Bolsius vindt de plek niet geschikt omdat er een kinderdagverblijf in de buurt is. De burgemeester zegt dat hij de pedoseksueel wil overtuigen dat er betere locaties zijn maar dat heeft tot dusver geen resultaat opgeleverd.

Bewoners van het appartementencomplex waar Van der V. woont, De Puntenberg, hebben per brief een uitnodiging ontvangen om vanmiddag te praten met burgemeester. Bolsius gaat het gesprek aan in een gemeenschappelijke ruimte van het gebouw. Daarbij zijn ook politieagenten en medewerkers van het OM aanwezig, aldus het schrijven.

De bewoners kregen van de gemeente, politie en justitie te horen dat voor eigen rechter spelen niet wordt getolereerd.

Demonstratie
Ruim honderd demonstranten protesteerden vorige week in Amersfoort tegen de komst van de veroordeelde pedoseksueel naar de gemeente. Ze overhandigden tevens een stapel handtekeningen aan de burgemeester. De burgemeester sprak bij het ontvangen van de handtekeningen van een 'stevig signaal' en een 'onderstreping van de conclusie die de gemeente zelf ook al had getrokken', namelijk dat Van der V. niet op de goede plek woont.

Sytze van der V. vindt het onacceptabel dat de burgemeester zijn woonplaats nu bekend heeft gemaakt. Hij houdt hem verantwoordelijk voor zijn veiligheid. Hij zegt dat de geboden alternatieve woningen slechter zijn, bijvoorbeeld qua ruimte. 'Ik wil best meewerken maar wil er niet op achteruitgaan.'

Misbruik van jongens
Eindhovenaar Sytze van der V. (66) is veroordeeld voor misbruik van jongens. Zijn zaak werd in 2009 landelijk bekend toen burgemeester Rob van Gijzel hem een gebiedsverbod oplegde voor heel Eindhoven. Vorig jaar kwam hij vrij en sindsdien leidde hij een zwervend bestaan. In april weigerde een woningstichting in Zeist hem een huis omdat er veel scholen en een speeltuin in de buurt waren.

Burgemeester Lucas Bolsius neemt handtekeningen in ontvangst en gaat in gesprek met een aantal inwoners van de Amersfoortse wijk Soesterkwartier.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden