Pedoseksueel komt Eindhoven niet in

EINDHOVEN - De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel houdt voet bij stuk: de pedoseksueel Sytze van der V. komt zijn stad niet in....

De belangrijkste reden voor Van Gijzel is dat de man niet meewerkt aan ‘de begeleiding, de behandeling en het toezicht’ dat volgens deskundigen noodzakelijk is om te voorkomen dat hij weer in de fout gaat.

In een brief aan Van der V.’s advocaat erkent Van Gijzel ‘de onwenselijke situatie’ dat V. nu weliswaar niet in Eindhoven, maar wel ‘elders in Nederland zonder enig toezicht verblijft’. De handhaving van de ‘openbare orde en veiligheid’ wegen voor de burgemeester echter zwaarder. Van der V. kondigt in een reactie aan dat hij opnieuw naar de rechter zal stappen om zijn terugkeer naar Eindhoven af te dwingen. Hij schat zijn kans op succes hoog in.

Van Gijzel en Van der V. zijn al maanden verwikkeld in een juridisch steekspel over Van der V.’s wens om in Eindhoven te kunnen wonen. De man is in 2007 door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot drie jaar cel en vijf jaar reclasseringstoezicht wegens ontucht met vier minderjarige jongens in de Eindhovense wijk Woensel. Toen hij in september zijn celstraf had uitgezeten, kon hem dat toezicht echter niet worden opgelegd omdat hij tegen het vonnis in cassatie is gegaan. De afloop daarvan moet eerst worden afgewacht.

Vervolgens ontzegde Van Gijzel hem de toegang tot de stad. Van der V. ging daartegen met succes in beroep: Van Gijzel had volgens de rechter zijn beslissing onvoldoende onderbouwd. Met dat oordeel schoot Van der V. in de praktijk echter weinig op omdat de gemeente hem vervolgens een huis weigerde. Sindsdien zwerft Van der V. door Nederland.

Met het nieuwe gebiedsverbod lijkt de zaak van voren af aan te beginnen, maar Van Gijzel denk dat hij nu sterker staat omdat hij inmiddels beschikt over een dreigingsanalyse van de hoofdofficier van justitie in Den Bosch. Die omschrijft Van der V. als een ‘onberekenbaar persoon’ en iemand die mensen weet te shockeren en te provoceren. ‘Zijn provocerende houding en shockerend gedrag zullen emotionele emoties oproepen en/of versterken.’

Het gebiedsverbod geldt voor de hele stad omdat de slachtoffers in Eindhoven wonen ‘en zich door de hele stad begeven’, aldus Van Gijzel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.