Pedoseksueel Bas R. in Cambodja voor rechter

AMSTERDAM - Bas R., de zeilleraar die in Nederland is veroordeeld wegens misbruik van een minderjarige jongen, staat binnenkort in Cambodja voor de rechter. Hij zou weeskinderen hebben misbruikt die bij hem inwoonden.


De kans dat hij wordt veroordeeld is echter klein, ondanks herhaalde verzoeken daartoe van kinderrechtenorganisaties. Hij heeft de slachtoffers betaald om hun verklaring in te trekken en Nederland weigert het strafdossier op te sturen.


De zaak tegen R. zou sterker zijn geweest als Nederland het strafdossier van R. naar de Cambodjaanse aanklager had gestuurd, zegt directeur Samleang Seila van APLE, een Cambodjaanse organisatie die kindersekstoeristen opspoort. 'Als de rechter op de hoogte was geweest van de Nederlandse veroordeling, was R. nooit op borgtocht vrijgelaten', zegt Seila. 'R. heeft na zijn vrijlating vier van zijn slachtoffers omgekocht, waardoor slechts één kind de aanklacht handhaaft. Dat is te weinig om de rechter te overtuigen.'


Sebastiaan (Bas) R. werd in 2004 door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke celstraf en een werkstraf van 240 uur voor seksueel misbruik van een minderjarige zeilleerling. De rechter verplichtte R. zich te laten behandelen en verbood hem tijdens zijn proeftijd zeilles te geven aan kinderen tot 14 jaar. De reclassering achtte de kans op herhaling 'hoog'. In 2005 werd R. vastgezet omdat hij de voorwaarden had geschonden.


In 2009 verhuisde de toen 35-jarige zeilleraar naar Cambodja, waar hij een opvang voor straatkinderen begon. Na aanklachten van vijf kinderen over seksueel misbruik werd R. op 22 oktober 2011 in Siem Reap gearresteerd en vastgezet. Op 7 december liet de rechter hem op borgtocht vrij.


Zowel APLE als de kinderhulporganisatie Terre des Hommes hebben er bij de Nederlandse ambassade in Bangkok herhaaldelijk, maar tevergeefs op aangedrongen R.'s strafdossier naar de Cambodjaanse aanklager te sturen. Volgens Hans Guijt van Terre des Hommes komt het geregeld voor dat westerse pedoseksuelen in landen met een zwak rechtsysteem het kindermisbruik voortzetten, omdat er geen daderinformatie wordt uitgewisseld.


Volgens een woordvoerder van het ministerie schrijft de Nederlandse wet voor dat justitiële documenten alleen worden opgestuurd na een rechtshulpverzoek van het betreffende land. Maar de Cambodjaanse autoriteiten zijn 'te laks, en Nederland wéét dat', zegt APLE-directeur Seila. 'Jullie zouden een voorbeeld moeten nemen aan de VS, die een jurist laten invliegen bij een proces tegen een Amerikaanse kindermisbruiker.'


Wel werkt minister Opstelten van Justitie aan een wetsvoorstel dat de mogelijkheid biedt een reis- of locatieverbod op te leggen aan veroordeelde Nederlandse pedoseksuelen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden