Column

'Pedojagers maken het voor ons alleen maar onveiliger'

Het geschreeuw van pedojagers kun je niet negeren, maar je kunt ze wel isoleren, schrijft Malou van Hintum.

Demonstranten hebben zich zondag verzameld bij de vermoedelijke woning van de voor seksueel misbruik veroordeelde zwemleraar Benno L.Beeld anp

Marcel Groenendijk, de zelfbenoemde 'woordvoerder van de Leidse bevolking' zei maandagavond bij Pauw en Witteman dat zowel Benno L. als de burgemeester van Leiden zaterdagochtend om 8 uur de stad moeten hebben verlaten, 'anders gaat het op mijn manier. Weggaan die twee. Iedereen heeft een grote mond, maar niemand doet wat, en ik wel.' Dat lijkt me een regelrechte bedreiging van een gezagsdrager. Kennelijk kun je zulke dingen ongestraft roepen op televisie - er was in elk geval niemand die de man tot de orde riep. Hopelijk wordt deze agressieveling op zijn beurt in de gaten gehouden.

Leefbaar Leiden is 'woest' om de komst van L.: 'Als Benno L. niet vertrekt, mag Henri L. vertrekken'. Op de Facebookpagina 'BENNO L. moet weg uit Leiden' - inmiddels meer dan 5200 likes - staat wat je kunt verwachten: castreren, steen om de nek en in zee dumpen, hoop dat ik 'm tegenkom dan zal ik 'm eens flink misbruiken, enzovoort en zo verder. Het is vreemd dat mensen die roepen 'als ik 'em tegenkom, snij ik zijn kop eraf' zichzelf een stuk beschaafder vinden dan de man die ze bedreigen.

Kortzichtig
De pedojagers willen veroordeelde pedo's niet terug in de maatschappij, maar wat moeten wij als maatschappij eigenlijk met een stelletje kortzichtige schreeuwers die met geweld dreigen? Het is dapper van burgemeester Lenferink dat hij het gesprek met hen aangaat, maar het met elkaar eens worden zullen ze niet. Pedojagers willen niet horen dat pedofielen lang niet altijd aan kinderen zitten, maar dat er wel duizenden heteroseksuele (stief-)vaders, ooms, huisvrienden en broers vrij rondlopen die zich schuldig maken aan seksueel geweld tegen minderjarigen. Twintig procent van de Nederlandse vrouwen en vier procent van de Nederlandse mannen heeft een vorm van seksueel geweld meegemaakt voor hun 16de jaar.

Pedojagers willen ook niet weten dat pedoseksuelen vaak zelf misbruikt zijn of een gestoorde ontwikkeling hebben. Dat is allemaal veel te moeilijk en vraagt om inlevingsvermogen dat ze niet willen opbrengen. Ook interesseert het ze geen fluit dat de Brabantse slachtoffertjes van L. overstuur raken van hun manier van protesteren omdat zo hun verleden wordt opgerakeld. Ze zijn echt dol op kinderen, de pedojagers. Zolang het maar hun eigen kinderen zijn.

Isoleren
De club van Marcel en Priscilla valt niet te overtuigen. Maar de ring daaromheen wel. De pers mag dan verlekkerd roepen dat de burgemeester een 'woedende stad' tegenover zich vindt, in de praktijk is het protest luidruchtig maar beperkt. Iedereen proberen te overtuigen van het feit dat opgejaagde pedoseksuelen een groter gevaar zijn voor de maatschappij dan pedo's die gecontroleerd en begeleid worden, zal nooit lukken. Maar de grote meerderheid van de bevolking zal begrijpen dat deze mensen ergens moeten wonen, en er zijn zelfs vrijwilligers paraat om hen te begeleiden. Dat is ook voor Benno L. het geval.

De burgemeesters doen er wel goed aan onderling afspraken te maken waaruit blijkt dat in het voorkomende geval een pedo niet als een hete aardappel van de ene naar de andere gemeente wordt doorgeschoven, maar volgens welomschreven criteria en met voldoende waarborgen een plek krijgt toegewezen. Lenferink is een moedige burgemeester, maar de oplossing van dit probleem mag niet afhangen van het lef van een individuele bestuurder.

Malou van Hintum is columnist voor Volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden