'Pedofielen vormden seksbende'

Justitie heeft voor het eerst een groep pedoseksuelen veroordeeld wegens deelname aan een criminele organisatie. Vijf mannen zijn de afgelopen anderhalf jaar door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot celstraffen van een jaar tot drieënhalf jaar plus tbs met dwangverpleging, omdat zij reizen naar Tunesië hadden georganiseerd om ontucht met...

Van onze verslaggever Eric Arends

De mannen reisden in juni 2003 in groepjes van twee of drie naar de Tunesische kustplaats Sousse. Daar ontmoetten ze jongens tussen de 10 en 14 jaar, die – volgens de Nederlanders – zichzelf aanboden voor betaalde seks.

Volgens het Openbaar Ministerie pleegden de mannen 'misdrijven tegen de zeden' en deden zij dit 'tezamen en in vereniging met een ander of anderen'. De rechtbank in Arnhem deelde deze zienswijze niet, maar het gerechtshof heeft de aantijging nu toch bewezen geacht. De veroordelingen maken het volgens het OM voortaan eenvoudiger om in soortgelijke gevallen deze uitzonderlijke straf te eisen.

De veroordeelden zeggen nooit het idee te hebben gehad aan een criminele organisatie deel te nemen. Volgens de mannen ging het in eerste instantie gewoon om een vakantie en was er van enige organisatie geen sprake. Bovendien hebben zij naar eigen zeggen nooit geheime vergaderingen over de reis belegd.

Het OM in Arnhem stelt dat dergelijke 'associaties met gangsterfilms' niets te maken hebben met de 'juridische context' van wetsartikel 140, waarin deelname aan een criminele organisatie is vastgelegd. 'Er hoeven geen geheime vergaderingen aan vooraf te gaan', zegt OM-woordvoerster Graat. 'Als er in onderlinge samenwerking strafbare feiten zijn gepleegd, kan dat al voldoende zijn.'

De vonnissen bieden volgens woordvoerder Tonnon van het college van procureurs-generaal 'goede mogelijkheden voor vergelijkbare zaken' in de toekomst.

In de betreffende Tuna-zaak werden acht mannen veroordeeld. Een van hen pleegde tevens ontucht met een 12-jarige jongen die bij hem in huis woonde met medeweten van Buro Jeugdzorg Friesland .

De jongen werd volgens de man mishandeld door zijn vader. Omdat een plaats in de crisisopvang ontbrak, kwam hij – mede op eigen verzoek – bij de pedoseksueel t e r e ch t .

Buro Jeugdzorg Friesland wil niet op de zaak ingaan 'om de privacy van de betrokkenen niet te schaden'. Directeur Sprokkereef benadrukt dat het in dit geval om een vrijwillige uithuisplaatsing ging, waarbij Jeugdzorg voor de ouder heeft bemiddeld bij het vinden van een opvangplaats.

Magazine: 'Wat zijn dit voor mannen?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden