Pedofiel Aydin C. veroordeeld tot ruim tien jaar wegens chantage via webcam

Aydin C. moet tien jaar en 243 dagen de cel in. De Amsterdamse rechtbank legde hem donderdag de maximale straf op. Volgens de rechters moet C. zo lang mogelijk 'uit de maatschappij verwijderd worden'. C. toont geen berouw, maakt makkelijk misbruik van mensen en wordt gedreven door seksuele motieven, aldus het vonnis.

Elsbeth Stoker
Rechtbanktekening van verdachte Aydin C. Beeld anp
Rechtbanktekening van verdachte Aydin C.Beeld anp

De 38-jarige Aydin C. maakte zich schuldig aan onder meer aanranding en het bezit en vervaardigen van kinderporno. Wereldwijd maakte hij tientallen slachtoffers. Volgens de rechters lokte hij zijn slachtoffers op een 'geraffineerde en doortrapte' wijze in de val.

C. deed zich op chatsites voor jongeren voor als puber. Zo duikt de naam 'Kelsey' geregeld op in de dossiers. Aanvankelijk leek deze Kelsey heel aardig. Via chatprogramma's probeerde ze vrienden te worden met de meisjes en verleidde ze hen tot seksuele handelingen voor de webcam. Vervolgens chanteerde hij ze met het beeldmateriaal: als ze niet nog meer seksshows gaven voor de webcam, zou C. de naaktbeelden naar vrienden en familie sturen. Zijn jongste slachtoffers waren niet ouder dan 10 jaar.

Het bekendste slachtoffer is de Canadese Amanda Todd. Deze tiener pleegde zelfmoord nadat haar cyberstalker haar jarenlang achtervolgde, en keer op keer een naaktfoto van haar verspreidde onder haar vrienden, docenten en schoolgenoten. Voor die zaak wordt C. waarschijnlijk apart berecht in Canada.

Vorige maand eiste het OM de maximale straf. Voor aanranding kon hij maximaal een celstraf van acht jaar krijgen. Er was dan wel geen fysiek contact, stelde het OM destijds, maar de slachtoffers moesten tegen hun wil seksuele handelingen met zichzelf verrichten. Omdat er sprake is van meerdere ernstige misdrijven, kan de straf met een derde worden verhoogd tot bijna elf jaar cel. Maar, stelden de officieren van justitie destijds: 'Deze straf is nauwelijks passend te noemen. Hij maakte letterlijk levens kapot.'

Ook de rechters noemen het gedrag van C. 'verbijsterend'. 'Als een meisje niet inging op zijn dreigementen, maakte hij het materiaal daadwerkelijk openbaar, met alle verwoestende gevolgen voor het jonge leven van de meisjes van dien.' Ze vrezen dat hij zich na zijn celstraf opnieuw schuldig zal maken aan nieuwe, ernstige strafbare feiten. Het was voor de rechters echter niet mogelijk om een tbs-maatregel op te leggen. Aydin C. heeft niet meegewerkt aan een psychiatrisch onderzoek, dus er kon geen stoornis worden vastgesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden