Pedagogisch talent met passie voor schaatsen

Als schaatscoach zag hij al vroeg het talent van Marianne Timmer. In het onderwijs aan moeilijk lerende kinderen was hij als een vis in het water.

Peter de Waard
Ynco de Vries. Beeld
Ynco de Vries.Beeld

Hij werd een wandelende encyclopedie genoemd. Zoveel wist Ynco de Vries van geschiedenis, politiek en cultuur. Maar zijn passie was de schaatssport. Hij was gewestelijk jeugdtrainer in Groningen, waarbij Marianne Timmer een van zijn pupillen was, en negentien jaar trainer/coach bij de marathonschaatsers. Hij begeleidde onder meer Douwe de Vries en Arjan Stroetinga, twee van de vedetten van het marathoncircuit.

Anjo Hofman, die vele jaren als ploegleider met hem samenwerkte, noemt hem 'de allerbeste'. 'Nooit onbezonnen, rustig en altijd met een luisterend oor.'

De Vries, die aan een stollingsziekte leed, kreeg begin augustus last van een versnelde hartslag en ademnood. Eerst werd gedacht dat het aan de medicijnen lag. Maar na een scan in het ziekenhuis bleek hij slokdarmkanker te hebben die al was uitgezaaid naar verschillende organen, waaronder de lever. Een krachtige chemo zou het proces misschien enige tijd kunnen stoppen, maar dan liep hij het risico op bloedingen. Dat wilde hij niet. Hij ging terug naar huis en overleed op 19 augustus.

De Vries werd geboren in Harlingen als oudste van drie jongens. Hij was intelligent en mocht in Groningen rechten gaan studeren. Daar werd hij lid van Tjas, de grootste studentenschaatsclub ter wereld. Hij was niet een hoogvlieger die de top van Nederland zou halen. Wat hij wel goed kon, was onderricht geven.

Al gauw nam hij een juniorenselectie onder zijn hoede. De studie rechten maakte hij niet af, noch de studie geschiedenis die daarop volgde. Maar de pedagogische academie wel. Hij werd docent op de Simon Hasseltschool voor moeilijk lerende kinderen en voelde zich daar als een vis in het water. Hij zou er 33 jaar met eindeloos geduld lesgeven.

In de avond hield hij zich bezig met schaatsen. Hij onderkende het talent van 'Timmertje' toen de meisjes uit het westen van het land haar vanwege het dialect en de herkomst 'boertje' noemde. Het motiveerde haar om tot het uiterste te gaan. 'Op zo'n moment moet je al je wrok te kunnen omzetten in snelheid. Dat tekent de kampioen', zei hij in de Volkskrant.

Eind 1998 kwam hij in dienst van het marathonteam van Thyssen Liften. Daar beleefde hij in het seizoen 1999-2000 zijn dieptepunt en zijn hoogtepunt. Bij de opening van het seizoen op de Jaap Edenbaan zakte Willem Poelstra, kopman van zijn team, na de wedstrijd in elkaar. Hij overleed aan een hartstilstand. Samen met Hofman moest Ynco de Vries de ploeg over de tragedie zien te tillen.

Marianne Timmer in 1999. Beeld anp
Marianne Timmer in 1999.Beeld anp

Aan het eind van het jaar won de nieuwe kopman Arjen Schreuder de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Nadat in 2004 de sponsor stopte zou De Vries nog vele ploegen onder nieuwe sponsors begeleiden, waaronder die van Jorritsma Bouw en DSB en tot op het laatst die van CRV Interfarms. 'We woonden in Zeerijp boven Groningen. Dat is niet bepaald het midden van het land. Dus het was vaak ver na middernacht als hij terugkeerde van een wedstrijd in Eindhoven', zegt zijn echtgenote Greetje de Vries.

Zij herinnert zich dat coaches als Leen Pfrommer hem geregeld belden met de vraag hoe ze moesten omgaan met enfants terribles als Timmer.

Voor het komend seizoen had Ynco de Vries nog geen nieuwe ploeg gevonden. Hij verheugde zich op eens een winter zonder lange reizen naar de schaatsbanen in de uithoeken van het land. Hij zou meer tijd hebben voor zijn andere grote hobby's zoals tuinieren en zeilen. Het mocht niet zo zijn. Behalve door zijn echtgenote wordt Ynco de Vries overleefd door zijn twee kinderen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden