Pedagogen moeten ouders leren hoe het beter kan

Bij het lezen van het interview met Bas Levering (Reflex, 29 maart) bekroop mij het gevoel: 'Vader is niet boos, Vader is verdrietig'....

Zo voelt het ook in mijn praktijk: er zijn boeken te over met teveel letters en weinig houvast voor ouders, maar meningen over 'slechte' en 'verkeerde' opvoeding worden kwistig rondgestrooid.

Toch bijzonder dat er allerlei meningen bestaan over ouders en slaan, waarbij ouders zelf niet weten hoe ze dat vorm moeten geven. Je hebt er niet voor geleerd? Maar pedagogen onderzoeken ook niet hoe ze dat ouders dan wel kunnen leren.

Mijn dagelijkse praktijk bestaat vooral uit het wegnemen van wantrouwen tegen mij als pedagoog (want dat is toch voor die domme mensen, voor die achterstandskneuzen? Niet voor mij!) en vervolgens tracht ik aan te leren hoe je een kind leert omgaan met alcoholgebruik of met roken, of met gevaren in het verkeer. Ouders weten niet hoe je dat doet; niemand vertelt dat aan ze.

Maar ook leer ik ouders, hoe ze hun kind kunnen verbieden om hen te slaan, al op twee, driejarige leeftijd. Duidelijk zijn, streng zijn maar niet boos 'omdat ik het zeg' - allemaal opvoedingselementen die aan ouders geleerd kunnen worden. Onderhandelen met je puber? Welnee! Maar wel overleggen, want voorspelbaarheid is noodzakelijk

Dit zijn zo op het eerste gezicht simpele voorbeelden, waarvan veel mensen zullen denken: het is toch logisch dat je dat met je kinderen doet? Nee, dat is heel moeilijk; ouders hebben grote behoefte aan maatschappelijke acceptatie van adviezen en willen daar graag over leren. Maar dan moet dat wel uit de kneuzen hoek worden gehaald.

Bas Levering zegt ook dat de achterstandskinderen van de jaren zeventig Nederlands als moedertaal hadden. Hoezo bestaan die kinderen niet meer? Jeugdzorg barst uit z'n voegen! Nu heten het 'kansarme' kinderen die ineens alleen van allochtone afkomst zijn? Ik zie ook heel veel anderen. Maar ook die ouders, allochtoon of autochtoon, hebben behoefte aan maatschappelijk geaccepteerde adviezen. Doe daar eens iets aan Bas Levering!

Mensen hebben behoefte aan zorgen voor elkaar en aan leren, maar ze weten niet hoe. Waarom gaat de pedagogische onderzoekswereld zich niet buigen over het 'hoe'? Bedenk concrete, praktische, eenvoudige adviezen, maar verstop het niet in lulligheden als 'spelen met elkaar' en taalverwerving. De dommigheid ten top: leer niet-Nederlandssprekende ouders Nederlands praten met hun kind. Er zijn al zoveel onderzoeken die hebben uitgewezen dat ouders hun eigen taal goed met een kind moeten spreken zodat het kind daarna gemakkelijk Nederlands leert spreken van goed Nederlands sprekenden. Alle krompraters leren een kind juist niet goed Nederlands spreken en ze leren het dan ook nog eens niet goed in hun eigen taal!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden