Pechtold: wij hebben andere afweging gemaakt

D66-leider Alexander Pechtold heeft weinig behoefte om te reageren op uitspraken van PvdA-leider Diederik Samsom. 'Daar vinden wij niet veel van', zei hij vandaag.

Redactie
D66-fractieleider Alexander Pechtold. Beeld ANP
D66-fractieleider Alexander Pechtold.Beeld ANP

Samsom noemde het na het Kamerdebat met minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) 'volstrekt onbegrijpelijk' dat er vannacht een motie van wantrouwen tegen zijn partijgenoot was ingediend. Plasterk kreeg het verwijt de Kamer verkeerd geïnformeerd te hebben over het onderscheppen van 1,8 miljoen telefoongegevens.

Pechtold was de indiener van deze motie. Zijn partij had het debat aangevraagd. De traditie in de Kamer schrijft voor dat die partij dan ook met een eventuele motie komt. 'Wij hebben gisteren een andere afweging gemaakt dan de coalitie. Dat roept emoties op en dat begrijp ik persoonlijk wel na zo'n lang debat, diep in de nacht', zegt Pechtold.

Geen aanleiding
De begrotingsafspraken die het kabinet heeft gemaakt met D66, ChristenUnie en SGP staan wat Pechtold betreft nog recht overeind, verzekerde hij. De drie 'bevriende' oppositiefracties hebben met het kabinet al diverse akkoorden gesloten. Naast het begrotingsakkoord gaat het om het woon- en het pensioenakkoord. Vorige week maakten ze ook nog afspraken over de nieuwe bijstandswet en de participatiewet. Steun van de drie partijen is nodig om wetsvoorstellen door de Senaat te krijgen. Daar heeft het kabinet geen meerderheid.

ChristenUnie en SGP stemden als enige oppositiepartijen niet voor de motie van wantrouwen tegen Plasterk. Ook de regeringspartijen VVD en PvdA deden dat niet, zodat ze met een vrij ruime meerderheid werd verworpen en Plasterk kon aanblijven.

Volgens Samsom was er geen aanleiding voor de motie van wantrouwen. Naar zijn mening legde Plasterk in het debat goed uit waarom hij de Kamer niet eerder had geïnformeerd. Samsom wil over de gang van zaken nog eens een gesprek hebben met Pechtold.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden