Pechtold waarschuwt voor polarisatie

D66-leider Alexander Pechtold waarschuwt VVD, PVV en CDA voor polarisatie. In de jaarlijkse Abel Herzberglezing noemt Pechtold zondag een keuze voor polariseren vanuit democratisch oogpunt legitiem, maar hij juicht die keuze niet toe.

‘Wie met de helft plus één wil gaan regeren, mag zijn goddelijke gang gaan. Echter, wanneer polarisatie gepaard gaat met stigmatisering en uitsluiting, met verruwing en vergroving, - alles onder het mom van de vrijheid van meningsuiting - dán wordt het een heel ander verhaal. Dán splijt de samenleving’, aldus Pechtold.

Hij stelt dat Nederland op een tweesprong staat: kiezen voor polarisatie en provocatie of voor toenadering en inlevingsvermogen. ‘Zeilen we gemakzuchtig mee op de golven van het wantrouwen en populisme? Of sturen we aan op herstel van vertrouwen?’ In een verwijzing naar mogelijke samenwerking van VVD, PVV en CDA, stelt Pechtold dat hij een beleid dat gebaseerd is op wantrouwen, wantrouwt.

Pechtold breekt een lans voor de multiculturele samenleving en vraagt om soms om terughoudendheid in oordelen over anderen. ‘Wanneer jongeren antisemitische spreekkoren inzetten moeten we dan altijd meteen van het ergste uitgaan? Moeten we dan nietâÇ & eerst even nadenken? Met wie of wat hebben we eigenlijk te maken? Gaat het om antisemitisme dat met lokjoden moet worden bestreden? Of om opgeschoten jongeren met een teveel aan testosteron?’

‘We zullen de waarheid van alle kanten moeten bekijken’, vervolgt Pechtold. ‘Een conflict ook vanuit het perspectief van onze oppponent moeten bezien. En daarmee ook die inmiddels magische anderhalf miljoen Nederlandse kiezers - die sinds 9 juni zo duidelijk op de kaart staan - begrijpen én bereiken.’

De leider van D66, Alexander Pechtold tijdens een verkiezingsdebat op Hyves (ANP) Beeld
De leider van D66, Alexander Pechtold tijdens een verkiezingsdebat op Hyves (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden