Pechtold valt terug op ‘vroeger’

In oktober stond D66 op nul zetels, inmiddels op twee. Met Van Mierlo en de oude slogan ‘het redelijk alternatief’ wil de partij de herinnering aan de kabinetsdeelname wegpoetsen....

Nadat hij in de regen flyers heeft uitgedeeld voor Amsterdam Centraal, warmt lijsttrekker Alexander Pechtold zich maandagmiddag op met een kopje thee bij D66-stamvader Hans van Mierlo thuis. ’s Avonds wacht Van Mierlo een optreden bij Pauw & Witteman.

Voor D66 is dat van groot belang. In de campagne grijpen de Democraten noodgedwongen terug op het roemrijke verleden. De slogan ‘het redelijk alternatief’ is weer van stal gehaald.

‘Eigenlijk bent u een D66’er’, spreekt Pechtold de kiezers toe. Op de campagnebus staat: ‘30 procent van u stemde ooit D66. Waarom eigenlijk?’ Pechtold probeert de ooit zo wijd verbreide sympathie van de kiezer te doen herleven en ‘al die crypto-D66’ers’ tot een stem te verleiden.

Dat lukt nog niet zo goed. In de peilingen staat D66 stabiel op twee zetels. ‘Maar achter de komma gaat het goed’, verzekert Pechtold. En in oktober stond D66 nog op nul.

‘Het merk staat onder druk’, zegt Pechtold. De reden is volgens hem de deelname van D66 aan het centrum-rechtse kabinet. ‘Jullie hebben er te lang bij gezeten’, krijgt hij op straat te horen van kiezers die het inhoudelijk met D66 eens zijn.

Daar komt het gedraai en gestuntel van fractie en ministers bij. ‘Een jaar lang waren we zelf ons grootste probleem’, geeft campagneleider en Kamerlid Bert Bakker toe. ‘Vertrouwen komt te voet en gaat te paard, zeggen ze.’ Velen dreigen D66 in de steek te laten omdat ze qua omvang irrelevant lijken te worden.

Maar de laatste weken heeft een ‘draai ingezet’, zegt Pechtold. Hij en Bakker spreken steeds meer mensen die zeggen dat ze toch weer bij D66 uitkomen.

Pechtold voert een vrolijke tongue-in-cheek-campagne in de media, die hem vaak uitnodigen. Na de alliantie met rechts is de vrijzinnigheid van D66 weer speerpunt. Pechtold propageert een meer ontspannen toon in het integratiedebat en zet zich af tegen Verdonk en Balkenende. Maar Bakker publiceert ook een pamflet waarin hij de rampzalige economische gevolgen van een links kabinet opsomt.

D66 biedt in zijn programma een zeldzame combinatie: een tamelijk ‘rechts’ economisch beleid, radicaal liberalisme op het immateriële vlak, veel onderwijs en vernieuwingsdrift op bestuurlijk gebied. De partij gooit er hoge ogen mee bij de rekenaars van het CPB. En als alle kiezers die bij de Stemwijzerop op D66 uitkomen ook op de partij stemmen, wint Pechtold ‘een gigantisch aantal zetels’, zo zegt hij zelf.

Uit onverwachte hoek kan D66 een zetel extra krijgen. Turkse platforms die boos zijn op CDA en PvdA wegens de discussie over de Armeense genocide, hebben opgeroepen te stemmen op de nummer 6 van de D66-lijst, Fatma Koser Kaya.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden