Pechtold krijgt 9422 euro per maand

Balkenende-III is beginnen, de opgestapte D66-bewindslieden krijgen wachtgeld. Hoe werkt dat?..

Wie komen ervoor in aanmerking?

Alle ambtenaren en leraren die hun baan kwijtraken, hebben recht op een aanvulling van hun WW- of bijstandsuitkering. Voor rijksambtenaren wordt het inkomen aangevuld tot maximaal 75 procent van het minimumloon. De duur hangt af van het aantal dienstjaren. Een ambtenaar die ouder is dan 55 heeft recht op een uitkering tot aan zijn 65ste. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken wil hier al enige tijd af van af. Hij vindt dat een ambtenaar dezelfde rechten moet hebben als een normale werknemer.

Pechtold krijgt toch meer?

Bewindslieden krijgen in het eerste jaar na ontslag 80 procent van hun salaris doorbetaald: in het tweede jaar en de jaren daarna nog 70 procent. Pechtold krijgt voorlopig 9422 euro per maand.

Hoe lang krijgt hij wachtgeld?

Minimaal twee jaar. Hij heeft ten minste zes maanden in het kabinet gezeten, dat is een voorwaarde die is ingesteld sinds het acht dagen durende staatssecretariaat van LPF’er Philomena Bijlhout in 2002. Na twee jaar komt er voor elk jaar een jaar wachtgeld bij, tot maximaal zes jaar. Remkes is acht jaar bewindspersoon en hoeft zich de komende zes jaar geen zorgen te maken.

Dat is wel wat beter dan de WW.

Inderdaad, om in aanmerking te komen voor vijf jaar WW-uitkering, ter hoogte van 70 procent van het laatstverdiende loon, moet sprake zijn van een arbeidsverleden van veertig jaar of langer. Er geldt een sollicitatieplicht en na vijf jaar rest de bijstand.

Hoe zit het met Kamerleden? Daarover was deze week ook ophef.

Voor hen is de regeling zelfs royaler. Als ze ouder zijn dan 50 en van de afgelopen twaalf jaar tien jaar in het parlement hebben gezeten, krijgen ze tot hun 65ste wachtgeld. Ook ligt de ondergrens van zes maanden lager: op drie maanden. Die periode haalt Gonny van Oudenallen, die bij de LPF niet welkom was, net. Daags voor het reces werd zij beëdigd, waardoor ze na de verkiezingen van 22 november twee jaar wachtgeld krijgt als ze niet wordt herkozen.

Een riante regeling dus.

Feit is wel dat een carrière in de politiek geen garantie meer is voor een baan. Wethouders en raadsleden hebben om die reden ook recht op wachtgeld.

Moeten ex-politici solliciteren?

Nee. Al gaan er wel steeds meer stemmen op om ook hen sollicitatieplicht te geven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden