Pechtold de les gelezen door collega-ministers

Minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) heeft vrijdag in de ministerraad de wind van voren gekregen na zijn geruchtmakende interview in het maandblad Opzij. ‘Het zal wel even duren voordat de persoonlijke verhoudingen weer goed zijn’, zei vice-premier Zalm na afloop van de ministerraad.....

ANP

Volgens Zalm, die bij afwezigheid van premier Balkenende de ministerraad voorzat, was de ‘sfeer ijzig’ en ging het er ‘heftig’ toe. Het werd als ‘niet fris’ ervaren dat Pechtold in het interview had gezegd dat ministers ‘vreselijker’ met elkaar omgaan dan wie ook.

‘Het is allemaal veel vuiler en vunziger dan mensen denken.’ Pechtold zei ook ‘soms moeilijk’ uit de voeten te kunnen met premier Balkenende en minister Donner.

Pechtold zelf zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat hij in het interview de cultuur van politiek Den Haag aan de kaak wilde stellen.

Hij had in de ministerraad uitgelegd, dat het niet zijn bedoeling was geweest ‘op de persoon te spelen.’ Pechtold erkende met het vraaggesprek het ‘beoogde doel voorbij te zijn geschoten.’

De D66-bewindman heeft vrijdag zijn collega's geen excuses aangeboden. Dat zou volgens Zalm ook te gemakkelijk zijn geweest. ‘Pechtold moest inzien dat hij collega's had gekwetst en dat hij moest investeren in het repareren van de soms ernstig verstoorde persoonlijke verhoudingen’, zei Zalm.

Collega's van de vice-premier maakten er geen geheim van dat het interview bij hen zeer slecht was gevallen. Minister Peijs (Verkeer) zei dat de woorden van Pechtold ‘ons zeer aan het hart gingen en dat kreeg hij te horen.’

Minister Bot zei zich niet te herkennen in de uitlatingen van de bewindsman. Minister Kamp (Defensie) verweet Pechtold dat hij zijn collega's niet rechtstreeks heeft bekritiseerd.

Al voor het kabinetsberaad deed het interview in Opzij veel stof opwaaien. LPF-Tweede Kamerlid Van As vroeg Balkenende om een schriftelijke reactie.

Voorzitter Weisglas van de Tweede Kamer noemde de kritiek ‘ronduit oncollegiaal en deloyaal.’ Weisglas had zich al eerder geërgerd aan de manier waarop Pechtold op politiek Den Haag afgaf.

De D66-minister trad tien maanden geleden aan als opvolger van De Graaf en bouwde snel de reputatie op van iemand die geen blad voor de mond neemt. Hij kreeg kritiek van andere politici, maar werd ook geprezen om zijn moed.

Zo kwam Pechtold in april vorig jaar al in het nieuws door te pleiten voor ‘wietboulevards’, hetgeen niet past in het kabinetsbeleid. Later was hij het oneens met minister Remkes (Binnenlandse Zaken) over cameratoezicht, dat de privacy van burgers te veel zou aantasten.

In september bleek hij met Balkenende van mening te verschillen over de gekozen premier en de wijziging van het kiesstelsel. In oktober deed Pechtold weer van zich spreken door de aftrek van de hypotheekrente ter discussie te stellen en er ook nog eens voor te pleiten dat de ministers zich vrijelijker konden uiten.

Later die maand bood Pechtold Balkenende excuses aan, nadat hij de minister-president in een vraaggesprek had verweten dat die het doemdenken in Nederland aanwakkert door geregeld voor terreuraanslagen te waarschuwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden