Pechtold betaalt politieke prijs voor gratis trip in privéjet

Een kleine maand geleden vloog Alexander Pechtold in een gecharterde privéjet naar Oekraïne. De D66-leider wilde inspiratie opdoen voor de ja-campagne voor het referendum over het associatieverdrag. De door een zakenman gesponsorde trip blijkt nu vooral een blok aan het been.

Frank Hendrickx
Alexander Pechtold. Beeld anp
Alexander Pechtold.Beeld anp

Misschien was een lijnvlucht toch handiger geweest, zal menig D66'er inmiddels denken. Alleen de vlogger van het D66-partijbureau moest destijds met het sobere Ukraine International Airlines naar Kiev vliegen; partijleider Alexander Pechtold en Kamerlid Kees Verhoeven zaten ondertussen comfortabel in een door zakenman Frans Lavooij gecharterd vliegtuig. Sneller en flexibeler.

En gevaarlijker, blijkt nu. Dat Pechtold meevloog met Lavooij stond in februari al in de Volkskrant, maar een kleine maand later zijn de D66'ers er nog steeds niet in geslaagd om de gift te melden in het geschenkenregister van de Tweede Kamer. En dat terwijl Pechtold wél elf hakbijlen van tuingereedschapfabrikant Fiskars liet registreren - een gift uit maart. Waarom de trip uit februari niet, hoewel dat volgens het Kamerreglement officieel binnen een week moet?

'We gaan het allemaal keurig melden,' zei Pechtold eerder deze week bij navraag. Kees Verhoeven, tevens campagnemanager, zou er mee bezig zijn om alle kosten te verrekenen (een deel is volgens D66 destijds betaald door de partij, een deel door Pechtold en Verhoeven en een deel door Lavooij). D66 hoopt voor dit weekend te weten hoe groot het aandeel van de zakenman precies was.

Wat begon als een enthousiaste campagnetrip vóór het associatieverdrag met Oekraïne, dreigt voor Alexander Pechtold een wat ongemakkelijke nasleep te krijgen.

Behoorlijke gift

De partij wijst er op dat Pechtold nooit geheimzinnig heeft gedaan over zijn trip met de zakenman, maar het te laat melden van de gift leidde gisteren weer tot pijnlijke koppen. 'Pechtold zoekt naar bonnetje privéjet.' En: 'Mist rond D66-reis Oekraïne'.

Dat het om een behoorlijke gift gaat, staat vast. Naast Lavooij, Pechtold en Verhoeven zaten er nog twee zakenmannen en een filantroop in het toestel dat gedurende vier dagen van Rotterdam naar Kiev en Lviv vloog. Verhoeven en Pechtold moeten daardoor zeker een derde van de vliegkosten als gift melden, wat in de vele duizenden euro's kan lopen.

Daarnaast betaalde Lavooij een etentje dat de D66'ers in Kiev hadden met een groep activisten (ook de Volkskrant was daarbij en heeft destijds om een aparte rekening gevraagd, red.). D66 bevestigt verder dat Lavooij ook het verblijf in Lviv financierde, inclusief een hotelovernachting. In die Oekraïense stad staat de koffiefabriek van de zakenman die groot is geworden in de cacaohandel.

Eigen belangen

Waarom ging Pechtold met hem mee? De D66-leider en Lavooij kennen elkaar al langer, onder andere van het concours Concours Hippique in Rotterdam (CHIO). Pechtold ging naar eigen zeggen op het aanbod van de zakenman in, omdat die met zijn contacten en kennis van de regio kon helpen bij het regelen van de trip.

Lavooij, die voorzitter is van de Nederlands-Oekraiense Business Council, maakte er in Kiev geen geheim van dat hij ook eigen belangen had bij de reis van Pechtold, met wie hij onder andere op bezoek ging bij president Petro Porosjenko. Ondernemers die in Oekraïne kunnen pronken met hoge politieke contacten worden volgens Lavooij eerder met rust gelaten. 'Dat haal ik er uit', zei hij in februari.

Het geschenkenregister van de Tweede Kamer zal vrijdag duidelijk maken hoeveel de zakenman (naar eigen zeggen geen D66'er) over had voor zijn foto's met Porosjenko en Pechtold.

Frans Lavooij. Beeld anp
Frans Lavooij.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden