Pechtold belde tijdens debat met VVD over onhoudbare positie Weekers

D66-leider Alexander Pechtold heeft gisteravond met VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra gebeld om hem te zeggen dat de positie van Weekers voor de oppositiefracties onhoudbaar was geworden. Dat bood Weekers de kans zelf af te treden, in plaats van weggestuurd te worden. Dat zeiden ingewijden vanochtend tegen het ANP

Staatssecretaris Weekers in de Tweede Kamer. Beeld ANP

Het telefoongesprek van Pechtold vond plaats kort voor de aanvang van de tweede termijn van het debat over Weekers. De oppositiefracties hadden toen net besloten dat ze een motie van wantrouwen tegen de VVD-bewindsman zouden indienen. Ze vonden zijn verweer over de problemen met toeslagen dermate zwak dat hij niet langer kon aanblijven. Weekers, ingeseind door Zijlstra, hield vervolgens de eer aan zichzelf door bij de heropening van het debat zijn vertrek aan te kondigen.

Dat Pechtold de boodschap aan Zijlstra overbracht, heeft te maken met de rol die D66 vervult als grootste van de drie 'constructieve' oppositiefracties. De democraten sloten in het najaar, samen met ChristenUnie en SGP, een begrotingsakkoord en een pensioenakkoord met het kabinet, nadat ze eerder ook al betrokken waren bij het woonakkoord.

'Indianenverhalen'
De VVD-fractievoorzitter doet berichten over lang fractieberaad met Weekers af als 'indianenverhalen'. Zijlstra zei vanochtend tegen Radio 1 dat hij niet vooraf aan Weekers' opstappen met de staatssecretaris had gesproken. 'Ik heb hem na die tijd gesproken. Ik weet dat hij de premier heeft gebeld.'

Volgens Zijlstra zijn de problemen bij de Belastingdienst nog niet opgelost door het vervangen van de staatssecretaris. Hij meent dat het toeslagensysteem op de schop moet. '90 procent van de Nederlanders is afhankelijk van een overheidsregeling, het is een systeem met een enorme hoeveelheid toeslagen en rondpompen van geld. Dat is voor de belastingdienst moeilijk en voor iedere bewindspersoon moeilijk om aan te sturen en uit te leggen.'

Mark Harbers mogelijke opvolger
Wie Weekers gaat opvolgen, is nog niet bekend. In de wandelgangen wordt de naam van VVD-Kamerlid Mark Harbers veel genoemd. Hij is financieel woordvoerder van zijn fractie en deed als wethouder van Rotterdam bestuurlijke ervaring op.

Weekers biedt vandaag zijn ontslag officieel aan aan de koning. Dat gebeurt volgens bronnen in zijn omgeving schriftelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.