Pech op veiling, KPN-koers stort in

De koers van het aandeel KPN is maandag ingestort. Na een verlies van 15 procent bereikte het aandeel het laagste punt sinds 2001 (3,94 euro). KPN maakte vrijdag nabeurs bekend dat het 1,35 miljard euro heeft betaald voor vergunningen voor mobiele telefonie en mobiel internet. Om dat te bekostigen, wordt het dividend bijna volledig geschrapt.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WOUTER KEUNING

AMSTERDAM - Het bedrag dat KPN op tafel legt, is veel hoger dan analisten hadden verwacht. Zij hadden gerekend op een som van maximaal 500 miljoen euro. Tijdens vier biedingsrondes, die verspreid over 33 dagen plaatsvonden, werd de prijs van frequenties echter flink opgedreven.

T-Mobile kocht vergunningen voor 910 miljoen euro, Vodafone voor 1,38 miljard euro en nieuwkomer Tele2 voor 160 miljoen euro. De frequenties kunnen onder meer worden gebruikt voor de uitrol van de nieuwe generatie mobiel internet, ook wel aangeduid als LTE en 4G. Vodafone, KPN en T-Mobile moesten ook flink in de buidel tasten om bestaande, aflopende frequenties ook de komende zeventien jaar weer te mogen gebruiken.

Het geld, dat KPN binnen enkele weken moet overmaken aan de minister van Financiën, haalt KPN voor een groot deel weg bij zijn aandeelhouders. Tot hun schrik besloot KPN het slotdividend voor 2012 in zijn geheel te schrappen en het dividend voor 2013 te verlagen van 0,35 naar 0,03 cent per aandeel. 'Als je het in het derde kwartaal nog hebt over 35 cent dividend voor volgend jaar, is het voor veel beleggers een grote schok als dat een kwartaal later opeens zo drastisch wordt verlaagd', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. 'Zoiets gebeurt niet vaak.' Afgelopen juli verlaagde KPN het dividend al van 90 cent per aandeel naar 35 cent.

Of het bedrag dat KPN nu betaalt voor de breedbandfrequenties te hoog is, is koffiedik kijken. Volgens Tim Poulus van onderzoeksbureau Telecompaper is die vraag ook niet erg relevant.

'KPN kon niets anders doen dan mee bieden. Zonder frequenties kunnen ze geen diensten aanbieden aan hun klanten.' Poulus noemt de hele gang van zaken niettemin pijnlijk voor KPN en haar topman Eelco Blok. 'KPN heeft nu in korte tijd zijn dividend twee keer verlaagd. De schuld van het bedrijf is relatief hoog en het moet nog veel investeren in de uitrol van 4G. Daarnaast moet het concern nog 800 miljoen euro betalen om glasvezeldochter Reggefiber in zijn geheel in te lijven. Alles bij elkaar is dat niet lekker.'

Naar aanleiding van het nieuws verlaagde kredietbeoordelaar Fitch maandag de kredietwaardigheid van KPN van BBB naar BBB-.

Met het schrappen van het slotdividend en de sterke verlaging van het dividend voor volgend jaar zijn KPN-aandeelhouders weer bijna terug in 2000.

Na de veiling van UMTS-frequenties in dat jaar belandde KPN aan de rand van de afgrond en werd tot 2004 helemaal geen dividend uitgekeerd. In de jaren die volgden, zorgde toenmalig topman Ad Scheepbouwer goed voor zijn aandeelhouders. Elk jaar keerde hij hen rond de 1 miljard euro uit. Daarmee was het jarenlang een van de best betalende AEX-fondsen.

Tussen al het slechte nieuws was er voor KPN gisteren nog een klein lichtpuntje. Het bedrijf slaagde erin zijn Spaanse mobiele dochter Simyo te verkopen aan het Franse Orange. Financiële details werden niet bekend- gemaakt. KPN probeert al langer een aantal buitenlandse activiteiten af te stoten om zich meer te gaan richten op de Nederlandse thuismarkt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden