Pech, of het gevolg van roekeloosheid?

Op woensdag uitgevallen bij Oranje tegen Frankrijk, op zondag toch opgesteld bij zijn club AS Roma. De blessure van Kevin Strootman maakt de tongen los.

VAN ONZE VERSLAGGEVER CHARLES BROMET

AMSTERDAM - Had Kevin Strootman zondag wel moeten doorspelen nadat hij in de zevende minuut van de wedstrijd tegen Napoli geblesseerd was geraakt aan zijn linkerknie? Of heeft de international van AS Roma daarmee een onverantwoord risico genomen, dat hem nu het WK kost?

Ja, zegt inspanningsfysioloog Raymond Verheijen. Al is zijn vermoeden lastig te bewijzen, voegt hij daaraan toe. De directeur van de World Football Academy heeft er zijn missie van gemaakt voetballers en trainers bewust te maken van het belang van een goede arbeid-rustverhouding. Met provocerende meningen profileert hij zich op Twitter.

Verheijen was zondag benieuwd of Strootman wel zou meespelen bij AS Roma. 'Toen hij vier dagen eerder uitviel tegen Frankrijk, dacht ik dat hij serieus last had. Als je geblesseerd bent aan je rechterknie, leun je automatisch meer op je linkerknie, die daardoor zwaarder wordt belast.'

Kruisbandblessures zijn vaak het gevolg van vermoeidheid, zegt hij. Bij vermoeide spelers worden signalen uit de hersenen langzamer doorgegeven naar de knieën, doceert Verheijen, waardoor de spieren om de knie zich pas later samentrekken.

'De speler begint dan met landen op zijn knie op het moment dat het bovenbeen nog beweegt ten opzichte van het onderbeen. Bij de landing is de knie dan onbeschermd.' Daarom concludeert Verheijen: 'Kevin had zuiniger op zichzelf moeten zijn.'

Edwin Goedhart, bondsarts van de KNVB, vindt deze manier van redeneren wat kort door de bocht. Om te beginnen, zo stelt hij, was de blessure waarmee Strootman vorige week in Parijs uitviel relatief licht. Van een verrekking van de rechterknie was geen sprake. Hij begrijpt dat het verleidelijk is een relatie te leggen tussen beide blessures, maar betwijfelt of het legitiem is.

Goedhart wijst op de factor pech. Volgens hem is de duw die Strootmans tegenstander Dzemaili hem gaf in het duel met Napoli cruciaal voor de fatale landing. Bovendien, zegt hij, zou de medische staf van AS Roma Strootman nooit terug het veld hebben ingestuurd als ze hadden geweten dat dit onverantwoord was.

Vermoeidheid

Dat Strootman in Napels met tape om zijn knie speelde, is in zijn ogen niet zo bijzonder. Goedhart is het niet eens met de stelling van Verheijen, dat vermoeidheid een rol zou hebben gespeeld bij de fatale landing. Dat kan niet als zoiets in de zevende minuut gebeurt, stelt hij. Neuromusculaire blessures, die ontstaan als signalen uit de hersenen langzamer worden doorgegeven, vinden vooral plaats aan het eind van de eerste en de tweede helft. Of Strootman de schade heeft verergerd door verder te spelen? Misschien heeft hij dat onbewust gedaan, zegt Goedhart.

Chiel Dekker, de zaakwaarnemer van Strootman, vindt het niet gepast om nu conclusies te trekken over hoe de blessure is ontstaan. 'De rechterknie van Kevin was licht geblesseerd na de interland tegen Frankrijk, maar hij kon gewoon spelen tegen Napoli. Wat ik ervan vond dat hij doorspeelde nadat hij door zijn knie was gegaan? Dat kan ik niet voor Kevin beslissen.'

Dekker wijst op het verleden. John Heitinga overkwam hetzelfde in zijn tijd bij Ajax. Goedhart wijst op een speler die doorvoetbalde met een gebroken voet, iets dat hij de bewuste speler pas na de wedstrijd kon meedelen.

Strootman (25 interlands, 3 doelpunten) moet volgens Rob Ouderland, sportfysiotherapeut en manueel therapeut, fit aan de start zijn verschenen in Napels. 'Kijk naar de gevoelvolle pass die hij in de eerste minuten geeft aan Gervinho. Toen was er niets aan de hand. Hoeveel hinder hij van zijn rechterknie heeft gehad, is gissen. Misschien wel helemaal niet.'

Ouderland, voorheen werkzaam bij de KNVB, zegt dat de schade vrijwel zeker bij de eerste landing is aangericht. De medische staf kan dan een aantal sneltesten doen om vast te stellen of sprake is van kruisbandschade, een zogeheten stabiliteitsonderzoek.

Of en hoe dat is gebeurd, wordt niet duidelijk. De camera heeft het niet vastgelegd. Rest de vraag of Strootman de schade heeft vergroot bij zijn tweede landing, in de elfde minuut? Ouderland: 'Dat is moeilijk te

zeggen, maar het is nooit gunstig, zo'n tweede draaimomentje.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden