Postuum

Peaches Geldof en haar strijd met roem en vieze luiers

Amy Winehouse, Pete Doherty en Peaches Geldof, een paar jaar geleden waren dit de rebellerende, succesvolle twintigers die wekelijks de voorpagina's van de Britse tabloids domineerden. Winehouse richtte zichzelf te gronde, Doherty rijgt de afkickpogingen aan elkaar. Alleen Geldof leek het rechte pad te hebben gevonden. Peaches Geldof werd gisteren op 25-jarige leeftijd dood gevonden in haar appartement.

Peaches is 11 jaar als haar moeder op 41-jarige leeftijd door een overdosis om het leven komt. Een gebeurtenis die haar tot aan het einde van haar leven zal blijven achtervolgen. Zondag, iets meer dan 24 uur voor haar dood, postte Geldof nog een oude foto van haar en haar moeder op Instagram. Met onschuldige blikken kijken de hoogblonde moeder en dochter in de camera. 'Me and my mum', is het enige wat Peaches erbij schrijft.

Peaches Honeyblossom Geldof wordt in 1989 in Londen geboren als dochter van de beroemde muzikant Bob Geldof (Boomtown Rats, Live Aid) en tv-presentatrice Paula Yates. Ze groeit op onder de constante aandacht van de Britse pers, die de tragedies rond het gezin uitgebreid verslaat.

Op de klippen
Al snel na haar geboorte loopt het huwelijk van Peaches' ouders op de klippen. Yates verlaat Bob om in te trekken bij INXS-zanger Michael Hutchence. Met hem krijgt ze ook een dochter: Tiger Lily. Als Hutchence een jaar later dood wordt gevonden in een hotelkamer stort Yates volledig in.

'Mijn vader was verbitterd en depressief. Voor de kinderen was het een onmogelijke omgeving. De ene week bij mijn moeder waar het complete chaos was, en daarna bij mijn vader die een strak, bijna Dickensiaans ritme - huiswerk, avondmaal, bed - aanhield om de situatie met mijn moeder te verwerken', vertelt Geldof in ELLE over de periode na de dood van Hutchence.

Als Yates in 2000 zelfmoord pleegt komt de volledige voogdij over Peaches and haar zussen Fifi en Pixie in handen van Bob Geldof. Ook Tiger Lily wordt later opgenomen in het gezin Geldof.

Geldof: 'We gingen naar school en deden alsof er niets aan de hand was. Maar er was wel iets aan de hand. Ik rouwde niet, ik heb niet gehuild op haar begrafenis. Ik kon me niet uiten omdat ik verdoofd was.'

Bob Geldof als zanger van The Boomtown Rats Beeld ANP
Bob Geldof als zanger van The Boomtown RatsBeeld ANP

Publiciteit
Peaches zoekt al op jonge leeftijd de publiciteit. Voordat ze op haar 18de het ouderlijk huis verlaat schrijft ze onder meer voor de Elle Girl en The Daily Telegraph. Op haar 16de maakt ze een documentaire over zichzelf en haar generatie getiteld Peaches Geldof: Teenage Mind.

Uitgesproken is ze ook. 'Tieners rebelleren vandaag de dag alleen nog maar door drugs te gebruiken, te drinken en te feesten, maar ze veranderen niets. Ze drukken niet hun stempel op de maatschappij en ik denk dat dat verkeerd is', zegt ze als 16-jarige tegen The Daily Telegraph.

Getroebleerde dochter
Het scenario over de getroebleerde dochter van beroemde ouders lijkt zichzelf te schrijven als een groot modellencontract afketst na het verschijnen van naaktfoto's. Ook de geruchten van drugsgebruik worden steeds hardnekkiger, door Geldof zelf overigens altijd ontkend.

Haar tienerhuwelijk met de Amerikaanse muzikant Max Drummey voldoet aan alle clichés. Na enkele weken verkering trouwen de twee in een kapel in Las Vegas.

'Ik heb geëxperimenteerd, maar ik was nooit wild. Ik had makkelijk in die neerwaartse spiraal terecht kunnen komen, maar ik wist maar al te goed wat er met mijn moeder was gebeurd.'

'Attachment parenting'
Het huwelijk met Drummey duurt niet lang en in 2012 trouwt ze voor de tweede keer. Met punkzanger Tom Cohen krijgt ze twee kinderen: Astala (bijna 2) en Pheadra, nog geen 1. Ze legt zich toe op 'attachment parenting', een opvoedingsmethode waarin het gaat om 'extreem nauwe banden tussen ouders en kinderen', zoals The Guardian schrijft.

De dood van Geldof komt uit het niets. Ze is de laatste jaren heel actief op sociale media waar ze vooral foto's van haar kinderen post. Van de bohemien levensstijl is weinig meer over, getuige haar nieuwe levensmotto op instagram: 'Ik voer een eeuwigdurende oorlog tegen vieze luiers'.

Het ongeloof is dus groot. 'Ze was de wildste, grappigste, slimste en gekste van ons allen. Wat een mooi kind. Hoe is het mogelijk dat we haar niet meer zullen zien? Hoe is dat draaglijk? We hielden van haar en zullen haar altijd koesteren. Tom en haar zonen zullen altijd thuishoren in onze familie, die zo vaak gebroken is, maar nooit verwoest', reageerde vader Bob Geldof.

Bijna alle Britse kranten openden vandaag met een grote foto van Peaches Geldof op de voorpagina. De politie onderzoekt de plotselinge dood, maar heeft nog geen aanwijzingen gevonden.

Thomas Cohen: 'Mijn geliefde vrouw Peaches werd door mij en haar twee zonen aanbeden. We zullen voor altijd van haar houden.'

Peaches Geldof in februari in Parijs Beeld ap
Peaches Geldof in februari in ParijsBeeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden