PCM betaalt voor Dagbladunie nog meer dan verwacht

Dagbladunie (NRC, Algemeen Dagblad) wordt per 29 december definitief eigendom van PCM (Het Parool, de Volkskrant, Trouw, Meulenhoff), en de prijs was nog hoger dan tot nu toe werd aangenomen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De verkoop van Dagbladunie maakt deel uit van een uitgebreid programma van Reed Elsevier om zich terug te trekken uit de consumentenmarkt. Het concern wil zich nog meer richten op wetenschappelijke uitgeverijen en databanken, en wil de opbrengst van het verkoopprogramma daarvoor gebruiken.

In het kader van dat programma zijn nog vier andere transacties definitief afgerond: Brabants Nieuwsblad (dat nu nog tot Dagbladunie behoort) is verkocht aan VNU, Reed Regional Newspapers aan Kohlberg Kravis Roberts en het Telegraaf-concern kocht zes tijdschriften van Reed Elseviers tijdschriftendochter Bonaventura: Oor, Hitkrant, Residence, Man, Elegance en Autovisie.

De hele uitverkoop heeft Reed Elsevier 740 miljoen pond (1850 miljoen gulden) opgeleverd, waarvan na aftrek van belasting en verkoopkosten 685 miljoen pond (1712 miljoen gulden) overbleef. Méér dan de helft van die opbrengst is boekwinst: 385 miljoen pond (962 miljoen gulden).

Het grootste deel van die boekwinst heeft Reed Elsevier behaald op de verkoop van Dagbladunie. Dit bedrijf stond voor vrijwel niets op de balans: 72 miljoen gulden. Volgens een woordvoerder van Reed Elsevier was de boekwaarde van Dagbladunie zo laag 'omdat we dat nooit gekocht hebben'. Dagbladunie, zelf produkt van een fusie van NRC/Handelsblad en Algemeen Dagblad, fuseerde in 1979 met Elsevier en kwam zo in Reed Elsevier terecht. 'Het is dus eigen kweek. De goodwill die op de balans stond, is alleen de goodwill van Rotterdams Dagblad en van een paar huis-aan-huisbladen.'

De regionale kranten van Reed Regional Newspapers zijn onlangs bij elkaar gekocht en dus stond de goodwill nog grotendeels op de balans. De boekwinst hier was dan ook veel kleiner: 63 miljoen pond op een verkoopprijs van 205 miljoen pond (512 miljoen gulden).

De boekwinst van 385 miljoen pond zal deels worden aangetast door een verwacht boekverlies op de verkoop van de consumentenboeken van Reed, die in de eerste maanden van 1996 wordt verwacht. Als die verkoop rond is, is Elsevier klaar met zijn desinvesteringsprogramma in de consumentensector. Verder zal een deel van de boekwinst worden aangewend voor reorganisatiekosten in de consumentensector en voor enkele niet nader omschreven boekverliezen.

PCM krijgt met de overname van Dagbladunie bijna een derde van de dagbladenmarkt in handen en 60 procent van de landelijke dagbladen. Voor minister Wijers van Economische Zaken is deze concentratie reden PCM 'uiterst kritisch' te volgen. Nochtans ziet hij geen aanleiding de uitgever aan te pakken wegens kartelvorming.

Door de overname verdubbelt PCM zijn omzet tot ruim 1,1 miljard gulden. Het aantal medewerkers groeit met 1700 tot 3600. PCM koopt niet alleen de titels, maar krijgt ook de nieuwe drukfabriek van Dagbladunie in Rotterdam in handen. Met de overnamesom van 865 miljoen gulden betaalt PCM ruim achttien keer de jaarwinst van Dagbladunie, die vorig jaar 47 miljoen gulden bedroeg. Om het geld bij elkaar te sprokkelen heeft PCM een beroep moeten doen op ING. In ruil voor kapitaal krijgt deze financiële instelling een belang van 35 procent in de dagbladenuitgever.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden