Pauzemiddel

'Ja, wacht, kom er zo aan, eerst even de telefoon aannemen en de voice-mail beluisteren.'..

PETER VAN DEN BERG

De vakcentrale FNV maakte afgelopen week bekend onder de titel 'De stress te lijf' de strijd aan te binden tegen de toenemende werkdruk. Die is zo erg geworden dat 60 procent van de werknemers er inmiddels last van heeft. De FNV deelde als aardigheidje aan onder meer Niche anti-stress-balletjes uit.

In deze nieuwe volksziekte zit inmiddels een dubbele markt. Anti-stress-trainingsbureaus vliegen als paddestoelen uit de grond en ook in anti-stress-beestjes zit geld. Ze zijn verkrijgbaar als kip, pinguïn, tijger, luipaard, schaap of varken. Knijpen tegen muisarm en stress.

Zou het echt helpen?

Marjon van Eijsden, revalidatie-arts van het Academisch Ziekenhuis in Maastricht, gerenommeerd in kringen van muisarm-patiënten, vindt dat met 'knijpen het mes aan twee kanten snijdt. Er is niets mis met in een balletje of beestje knijpen. Het gaat erom dat mensen die achter een pc of kassa zitten regelmatig pauzeren. Elk half uur even weglopen. Zie het als een soort pauzemiddel.'

Avondverkoop. Niche staat weer eens in de langste rij voor de kassa. Loopt de kassa-juffrouw plotseling weg. Half uur om, even pauzeren. Terwijl de stress voor de kassa toeslaat, hoort Niche op de achtergrond een toepasselijk pauzemuziekje.

'Are you thinking of telephones, and managers, and where you got to be at noon? You are livin' a reality, I lived years ago, it quite nearly killed me.

In the long run it will make you cry, make you crazy and old before your time.'

Hé druiloor, dóórlopen. Ja?

Peter van den Berg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden