Pausbloed roven: is dat werk van satanisten?

VAN ONZE CORRESPONDENTE SARAH VENEMA

ROME - Meer dan vijftig politieagenten zoeken met speurhonden naar een relikwie met daarin het bloed van paus Johannes Paulus II. Het verdween afgelopen weekend uit een klein kerkje in de Abruzzen.

Zondagochtend ontdekte de koster van het kerkje inbraaksporen. De relikwie met het bloed van de in 2005 overleden paus was verdwenen, evenals een crucifix. Alle andere waardevolle spullen van de kerk stonden nog gewoon op hun plaats. Italiaanse autoriteiten vermoeden daarom dat de diefstal in opdracht is uitgevoerd.

Het kerkje kreeg het relikwie - een in bloed gedrenkt stukje stof - van de secretaris van de Poolse paus, omdat Johannes Paulus II tijdens zijn geliefde wandel- en skitochten in de Abruzzen vaak ook even langs deze kerk kwam. 'Het is alsof een persoon is ontvoerd', zei de koster van het kleine kerkje in de buurt van de stad L'Aquila.

Van het bloed van de paus, die in april heilig wordt verklaard, bestaan slechts drie relikwieën. Een ander - gevuld nadat de paus in 1981 tijdens een aanslag op het Sint-Pietersplein door twee kogels gewond was geraakt - werd in 2012 al gestolen toen een priester het had meegenomen in de trein op weg naar een tentoonstelling. De dieven die de priester afleidden en met zijn rugzak wegrenden tijdens een tussenstop, lieten de tas even later achter zonder het relikwie mee te nemen. De politie vond het gewijde voorwerp nog dezelfde dag terug.

Het relikwie uit de Abruzzen is misschien wel door of voor duivelaanbidders gestolen, opperen Italiaanse religiekenners. Op 25 januari, de datum van de diefstal, begint op de satanische kalender namelijk de viering van de overheersing van demon Volac, volgens de demonenleer de grote heerser van de hel. Op 1 februari begint bovendien het satanisch nieuwjaar. Bloed en kruisjes, zo luidt de theorie van deskundigen als Giovanni Panunzio, zijn juist in deze periode perfect toegesneden op de 'ontheiliging van de katholieke religie'.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden