Pausbezoek aan Brazilië overschaduwd door klungelige organisatie

De paus is in Brazilië, en dus is het er feest. Maar het hooggeëerde bezoek wordt overschaduwd door de rommelige organisatie. Geen dranghekken, het metronetwerk dat plat ligt - voor de bewoners van Rio de Janeiro is dit het zoveelste bewijs dat het lokale bestuur niet deugt.

Paus Franciscus in Aparecida, waar hij de openingsmis voorzat. Beeld ap

Ontspannen, met een zalvende glimlach op zijn gezicht, beweegt paus Franciscus zich dezer dagen door Rio de Janeiro, waar de Wereldjongerendagen plaatsvinden. Hij gaat voor in missen, spreekt zijn volgelingen toe met woorden als 'grootmoedigheid', 'solidariteit' en 'broederlijkheid' en raakt tijdens zijn ritjes in de open Fiat Idea de uitgestrekte handen van zijn fans aan. Onverantwoordelijk, vond menigeen, want werd er wel voldoende gewaakt over de veiligheid van de paus?

Fans
Zijn Fiat Idea - inmiddels ingeruild voor de pausmobiel, eveneens met open dak - werd maandag, op de weg van het vliegveld naar het centrum van Rio, verschillende malen staande gehouden door hysterische fans, die er alles voor over hadden om de handen van de paus aan te raken, al was het maar een fractie van een seconde. De veiligheidsdiensten hadden de grootste moeite om de fans bij de paus vandaan te houden. Er waren - anders dan bij voorgaande edities van de Wereldjongerendagen - namelijk geen dranghekken geplaatst.

Een blunder van de organisatie, vonden lokale media. De open auto in combinatie met het gebrek aan dranghekken - daar was niet goed over nagedacht. De paus leek zelf weinig moeite te hebben met zijn 'belabberde veiligheidssituatie': hij begroette zijn fans uitbundig en zegende zelfs een baby die hem werd aangereikt.

De woordvoerder van het Vaticaan, Frederico Lombardi, wuifde de zorgen rondom de veiligheid van de paus weg. Hij stelde dat de paus 'in direct contact wilde staan met de mensen' en wenste dat de situatie 'niet gemilitariseerd' zou worden. Die woorden inspireerden de Braziliaanse krant Folha vervolgens om de organisatie ervan te betichten de pelgrimage van de paus te verwisselen voor een militaire operatie.

De paus bezoekt een afkickkliniek voor verslaafden en krijgt daar een handkus van één van de patiënten. Beeld epa

Kruisweg
De organisatie, die in handen is van het lokale bestuur van de stad - dat al maanden wordt gekweld door straatprotesten - doet niets goed, lijkt het wel. Dinsdag viel tot overmaat van ramp ook nog het metronetwerk in de stad uit. Twee uur lang, door een kabelbreuk. Op dat moment vond net de openingsmis plaats op het strand van Copacabana. Veel jongeren kwamen door de storing te laat voor de mis.

'Rio's plaatselijk verkeer heeft de test niet doorstaan', kopte O Globo, het grootste dagblad van de metropool. 'Het was voor de pelgrims die naar de openingsmis wilden een ware kruisweg', aldus de krant.

In The New York Times vraagt een inwoner van Rio zich, net als vele anderen, af of zijn stad wel klaar is om het WK voetbal in 2014 en de daarop volgende Olympische Zomerspelen te organiseren. 'Ik denk dat onze gouverneur een idioot is', zegt Robert Lopes, een 56-jarige rechter. 'Er komt heel veel geld binnen, maar het wordt slecht beheerd.'

Geheime agenten
De protesten tegen de 'corrupte' regering gaan ondertussen onverminderd door. Tijdens het bezoek van de paus hebben de lokale autoriteiten toegegeven dat ze geheime agenten hebben ingezet om de straatprotesten te beteugelen, waarop demonstranten prompt beweren dat de veiligheidsdiensten bewust het geweld hebben aangewakkerd, door vuurbommen te gooien. De lokale gouverneur, Sérgio Cabral, zou bovendien geld over de balk smijten door de inzet van helikopters, die boven de demonstranten cirkelen.

De burgemeester van Rio, Eduardo Paes, probeerde de gemoederen te bedaren. Het bezoek van de paus, die nog tot zondag in Brazilië blijft, zou zo soepel mogelijk verlopen, beloofde hij. 'Elke uitleg lijkt overbodig en nutteloos op dit moment. We moeten onze excuses aanbieden.'

Protesten in Rio tegen de 'corrupte' regering. Beeld ap
Veiligheidstroepen buiten de basiliek in Aparecida, waar de paus een preek houdt. Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden