Nieuws Vaticaan

Paus zet Amerikaanse ex-kardinaal definitief uit priesters-ambt wegens seksueel misbruik

De paus heeft de voormalige kardinaal Theodore McCarrick definitief uit het priestersambt gezet nadat het Vaticaan hem schuldig heeft bevonden aan seksueel misbruik van minderjarigen. Hij is de hoogste kerkbestuurder bij wie dit ooit is gebeurd.

De voormalige kardinaal Theodore McCarrick is door het Vaticaan definitief uit zijn ambt gezet wegens seksueel misbruik van minderjarigen. Beeld AFP

De Amerikaanse McCarrick (88) werd deze zomer al geschorst omdat er geloofwaardige beschuldigingen naar boven kwamen dat hij verschillende jonge jongetjes zou hebben verkracht. Dat was al een ongekend harde reactie; de paus nam McCarrick in feite zijn kardinaalstitel af toen hij nog verdachte was. Vervolgens kwamen er nog meer slachtoffers naar buiten met hun verhaal.

McCarrick mag nu niet meer als geestelijke optreden, en het is hem verboden de sacramenten te vieren – hij mag alleen nog absolutie verlenen aan mensen die op het punt staan te sterven. Alleen excommunicatie is een zwaardere straf. Paus Franciscus heeft de straf bovendien als ‘definitief’ bestempeld, wat betekent dat McCarrick niet in hoger beroep kan gaan.

McCarrick, die in een klooster in het Amerikaanse Kansas woont, werd in de jaren negentig ook al van misbruik beschuldigd. Toch werd hij daarna nog aartsbisschop van Washington en kardinaal.

Elf pagina’s

De zaak raakte paus Franciscus persoonlijk toen een gepensioneerde topdiplomaat van het Vaticaan hem ervan beschuldigde al lang van het misbruik te hebben geweten, en er niets tegen te hebben gedaan. In een brief van elf pagina’s schreef aartsbisschop Carlo Maria Vigano dat hij de paus in 2013 al persoonlijk had gemeld dat er een dik dossier lag over McCarrick. Vigano, al langer een felle tegenstander van Franciscus, eist daarom het aftreden van de paus.

De kerk wordt de laatste jaren overspoeld door schandalen. In 2017 werd de Australische kardinaal George Pell, de derde man van het Vaticaan, aangeklaagd wegens kindermisbruik. Vorige zomer boden 31 Chileense bisschoppen collectief hun ontslag aan wegens betrokkenheid bij (het toedekken) van seksueel misbruik. Een volgend dieptepunt was de openbaring in augustus van het grootste Amerikaanse misbruikschandaal tot nu toe. Meer dan driehonderd priesters in de staat Pennsylvania zouden gedurende zeventig jaar minstens duizend minderjarigen hebben misbruikt en verkracht.

In januari begon advocaat Jan Boone een klachtprocedure om gedaan te krijgen dat het bisdom Rotterdam en voormalig bisschop Philip Bär strafrechtelijk worden vervolgd. Boone noemt de rooms-katholieke kerk een criminele organisatie, gericht op seksueel misbruik.

Volgende week komen vooraanstaande bisschoppen uit de hele wereld bijeen voor een topconferentie in het Vaticaan over het misbruik van kinderen binnen de kerk. Deze top is belegd door de paus.

Misbruikzaken dompelen Vaticaan onder in grootste kerkcrisis sinds Reformatie

De reputatie van progressieve paus Franciscus staat op het spel nu de misbruikzaken zich opstapelen. De beschuldiging van een oerconservatieve prelaat dat ook Franciscus zelf meedeed aan toedekken, duidt opeen machtsstrijd in het Vaticaan.

Marie Collins werd in haar jeugd misbruikt door een priester. De paus vroeg haar voor een commissie die voorstellen moet doen om misbruik te voorkomen. Ze is eruit gestapt, gedesillusioneerd over wat de katholieke kerk bereid is te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden