Paus zal homoseksuele priesters niet veroordelen

Paus Franciscus zal homoseksuele priesters niet veroordelen. Dat heeft hij vandaag gezegd aan boord van zijn vliegtuig, op de weg terug van Brazilië naar Vaticaanstad. De paus was in Brazilië voor de Wereldjongerendagen.

Redactie
Paus Franciscus tijdens de persconferentie aan boord van het pauselijke vliegtuig terug naar Vaticaanstad. Beeld epa
Paus Franciscus tijdens de persconferentie aan boord van het pauselijke vliegtuig terug naar Vaticaanstad.Beeld epa

Franciscus' voorganger, Benedictus XVI, was juist van mening dat mannen met diepgewortelde homoseksuele gevoelens niet mochten toetreden tot het ambt van priester. Franciscus zei dat homoseksuele geestelijken vergeven moeten worden, en dat hun zonden moeten worden vergeten.

Over homoseksualiteit zei Franciscus verder: 'Als iemand homoseksueel is, van goede wil en de Heer zoekt, wie ben ik dan om dat te veroordelen?' Hij refereede aan de catechismus, waarin homoseksualiteit als seksuele oriëntatie niet gezien wordt als zonde, homoseksuele daden wel.

Homoseksuelen moeten volgens de paus niet worden gemarginaliseerd, maar worden opgenomen in de maatschappij. 'Het probleem is niet de homoseksuele oriëntatie. We moeten broeders zijn. Het probleem is de lobby van deze oriëntatie, of lobbies van inhalige mensen, politieke lobbies en de vrijmetselaarslobby. Er zijn zoveel lobbies, dat is het ergste probleem.'

Homolobby
De paus beantwoordde tijdens zijn eerste persconferentie sinds hij in maart paus werd ook een vraag over de vermeende homolobby, die binnen het Vaticaan actief zou zijn. 'Daar wordt een hoop over geschreven. Ik heb nog niemand in het Vaticaan gezien met een identiteitskaart waarop staat dat hij homoseksueel is', grapte Franciscus.

Het verbod op vrouwelijke priesters in de Rooms-Katholieke Kerk is ' 'definitief, zei Francisus verder. 'De kerk heeft gesproken en zegt nee. Die deur is gesloten.' De paus zou wel graag willen dat vrouwen meer leidinggevende rollen innemen in het bestuur van de kerk en de zielzorg.

Benedictus
Franciscus sprak lovend over zijn voorganger die nu ook in het Vaticaan woont. 'Dat Benedictus in het Vaticaan woont is zoiets als je grootvader, je wijze grootvader, levend in je huis.'

De paus onthulde dat hij erover denkt komend jaar naar Israël te reizen. Hij heeft ook uitnodigingen om naar de Filipijnen en Indonesië te komen.

Vol lof was Franciscus over zijn reis naar Brazilië. Hij noemde het 'normaal' dat hij zijn eigen tas had gedragen. Op vragen over het rondrijden in een open auto in plaats van de gepantserde pausmobiel zei Franciscus: 'Er heeft zich geen enkel incident voorgedaan. Ik kon samen zijn met de mensen. Ze omarmen en groeten. Zonder gepantserde auto maar met de veiligheid van vertrouwen in de mensen.'

Een gek
Franciscus erkende dat er altijd 'een gek' in de massa zou kunnen zijn maar hij zei liever dat risico te nemen dan een gewapende muur te zetten tussen hem als herder en zijn kudde.

De paus ging ook in op de problemen bij de bank van het Vaticaan, het Instituut voor Religieuze Werken. Hij zei 'niet te weten' waar het allemaal eindigt. 'Maar de kenmerken van de bank zijn openheid en eerlijkheid.'

Overigens worden de heiligverklaringen van de pausen Johannes Paulus II en Johannes XXIII, gepland voor 8 december, waarschijnlijk uitgesteld vanwege het winterweer en de problemen die dat oplevert voor mensen naar vieringen te komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden