Paus vraagt moslims op te komen tegen IS

Paus Franciscus heeft wreedheden van terreurbeweging Islamistische Staat (IS) tegen christenen en andere religieuze minderheden in Irak en Syrië veroordeeld. Ook roept het kerkhoofd moslimleiders op harder stelling te nemen tegen extremisten die religie misbruiken om terrorisme te rechtvaardigen. Dat heeft Franciscus vandaag na aankomst in Turkije gezegd.

redactie
Paus Fransiscus wordt in Turkije verwelkomt door president Tayyip Erdogan in Ankara. Beeld getty
Paus Fransiscus wordt in Turkije verwelkomt door president Tayyip Erdogan in Ankara.Beeld getty

De paus deed zijn best om een gebalanceerde boodschap uit te dragen tijdens zijn ontmoeting met Turkse hoogwaardigheidsbekleders. Hij uitte opnieuw zijn standpunt dat het gerechtvaardigd is om militairen in te zetten 'een onrechtvaardige agressor te stoppen, zolang dat binnen de grenzen van de internationale wetgeving gebeurt'.

De paus doelde op de strijd van de door de Amerikaanse geleidde alliantie tegen IS, die in Irak en Syrië een kalifaat heeft gesticht. Door het bewind van IS en de burgeroorlog in Syrië zijn er bijna 2 miljoen vluchtelingen uit dat land de grens met Turkije overgestoken.
Alleen met een 'krachtige gezamenlijke inzet' kan er langdurige vrede komen in het Midden-Oosten.

Daarmee doelde hij omfloerst ook op humanitaire hulp aan de vluchtelingen uit Syrië. De paus betoogde verder dat een dialoog tussen verschillende geloofsgemeenschappen 'een einde zal maken aan fundamentalisme en terrorisme'.

Paus Fransiscus en Erdogan tijdens een persconferentie in Ankara. Beeld epa
Paus Fransiscus en Erdogan tijdens een persconferentie in Ankara.Beeld epa

Dialoog tussen christenen en moslims

Franciscus liet echter ook weten dat het hiernaast belangrijk is voor christenen en moslims om een dialoog aan te gaan om een einde te maken aan fundamentalisme. 'Fanatisme, fundamentalisme en irrationele angsten die misverstanden en discriminatie in de hand werken moeten worden bestreden met de solidariteit van alle gelovigen', aldus de paus. Franciscus bedankte ook Turkije voor het opvangen van 1,6 miljoen vluchtelingen uit Syrië en Irak.

De Turkse president, Recep Tayyip Erdogan, keerde zich tegenover de paus tegen de groei van de angst voor de islam in het Westen en de vooroordelen die christenen en moslims over elkaar hebben. 'Wij zien met pijn dat de vooroordelen tussen beide groepen in de islamitische en christelijke wereld groeien. In het Westen breiden het racisme, de islamofobie en de discriminatie zich uit', constateerde Erdogan. Deze week beschuldigde de Turkse overheid Nederland ervan de Turkse gemeenschap te discrimineren en op een racistische manier te bejegenen.

Bezoek aan Turkije

De paus is vandaag begonnen aan een driedaags bezoek aan Turkije. Het land telt onder zijn 77 miljoen inwoners ongeveer 120 duizend christenen die tot verschillende kerken behoren. Naar eigen zeggen wil de paus met zijn bezoek aan het land de eenheid van de christenen versterken door een dialoog tussen verschillende culturen te bevorderen.

In Istanbul brengt hij een bezoek aan de moskee Aya Sophia en de nabijgelegen moskee Sultan Ahmet, het belangrijkste gebedshuis in het land. Ook bezoekt hij de oecumenisch patriarch van de orthodoxe kerk Bartholomeus I van Constantinopel.

Franciscus werd verwelkomd door een groep Turkse hoogwaardigheidsbekleders op het vliegveld van Ankara. Minister van buitenlandse zaken Mevlüt Cavusoglu begroette de paus, die daarna de Turkse erewacht inspecteerde. Het kerkhoofd ging daarna door naar het mausoleum van de stichter van de Republiek Turkije, Kemal Atatürk, waar hij een bloemenkrans neerlegde.

Paus Fransiscus bij het mausoleum van Atatürk. Beeld getty
Paus Fransiscus bij het mausoleum van Atatürk.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden