Paus viert samen met vakbonden Dag van de Arbeid

Vele honderdduizenden hebben maandag wereldwijd de Dag van de Arbeid gevierd. Paus Johannes Paulus II werkte daarbij voor het eerst samen met de Italiaanse vakbonden....

ReutersAP en AFP

De paus waarschuwde voor de mondialisering van de economie en herhaalde zijn pleidooi voor het kwijtschelden van schulden van Derde-Wereldlanden. Later op de dag vond er ook een massaal bezocht popconcert plaats.

In andere delen van de wereld verliep de Dag van de Arbeid veel minder vreedzaam. In Berlijn en Hamburg overheerste het geweld. Linkse 'chaoten' hielden net als andere jaren in Hamburg een nachtelijke orgie van geweld.

In Moskou bleven de betogingen, in tegenstelling tot andere jaren, vreedzaam. Enkele duizenden Serviërs grepen de dag aan om tegen president Milosevic te betogen. Op Cuba stond de viering in het teken van Elián, die met zijn vader in de VS wacht op terugkeer naar huis. Fidel Castro belde voor het oog van duizenden Cubanen met een mobiele telefoon naar Eliáns vader.

In China had de dag een kapitalistisch karakter. De bevolking kreeg een week vrij in de hoop dat zij met hun uitgaven de economie een impuls geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden