Paus uitgenodigd voor bezoek aan Noord- en Zuid-Korea

Paus Johannes Paulus II is uitgenodigd om zowel Noord- als Zuid-Korea te bezoeken. Noord-Korea heeft het Zuiden voorgesteld nog deze maand te gaan praten over familiehereniging....

Van onze correspondent Jan van der Putten

De Koreaanse Lente brengt ongekende activiteiten en initiatieven teweeg. De ambassadeur van Zuid-Korea bij het Vaticaan heeft de paus zaterdag formeel uitgenodigd voor een bezoek aan de beide Korea's. Daags tevoren had de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung onthuld dat hij tijdens zijn overleg in Pyongyang de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il had aangeraden de paus uit te nodigen.

Een Vaticaanse functionaris zei dat Noord-Korea eerst de rooms-katholieke kerk moet erkennen en het inreisverbod tegen priesters moet opheffen. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Lamberto Dini, die begin dit jaar in Pyongyang is geweest om relaties met Noord-Korea aan te knopen, noemde de kans groot dat de paus zowel Noord-Korea als China bezoekt.

De pontifex is in 1984 en 1989 in Zuid-Korea geweest. In maart van dit jaar ontving hij in het Vaticaan president Kim Dae-jung, een devoot katholiek. De paus zei hem dat hij een reis naar Noord-Korea een 'wonder' zou vinden. Het zou het eerste land zonder priesters zijn dat hij bezoekt.

Noord-Korea heeft zaterdag voorgesteld dat vertegenwoordigers van het Rode Kruis van beide Korea's deze maand gaan praten over familiehereniging. Op de top in Pyongyang werd besloten dat de eerste ontmoetingen van gescheiden families plaatsvinden op 15 augustus. De prijs die Zuid-Korea daarvoor betaalt, is de repatriëring van gevangen noordelijke spionnen.

Beide landen hebben hun propagandaluidsprekers aan weerszijden van de zwaar versterkte 'gedemilitariseerde zone' uitgezet. Jarenlang hebben die naar de overkant verwensingen gebruld. In een andere ontspanningsgeste stuurde Noord-Korea een vissersboot uit het Zuiden terug die naar noordelijke territoriale wateren was afgedreven.

Volgens zijn critici is de zuidelijke Kim te aardig tegenover de noordelijke Kim geweest, zonder daar iets substantieels voor terug te krijgen. Kim Dae-jung zegt dat hij wel degelijk de bezorgdheid over Noord-Korea's raketten- en nucleaire programma ter sprake heeft gebracht en gewezen heeft op de noodzaak van de handhaving van een Amerikaans militair contingent in Zuid-Korea. Zaterdag eiste Noord-Korea opnieuw het vertrek van de Amerikaanse soldaten, als eerste stap voor de hereniging van de Korea's.

Een haastig georganiseerde reis zal de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Albright deze week naar China en Zuid-Korea voeren. De VS voelen zich in Korea op een zijspoor gerangeerd door China, dat zijn relaties met zowel Noord- als Zuid-Korea heeft uitgebuit om de twee tot elkaar te brengen. Vrede in Korea zou de VS het argument uit handen slaan dat ze een antiraketschild nodig hebben om zich tegen Noord-Korea te beschermen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden