Paus stuurt 'outsider' Gerard de Korte naar bisdom Den Bosch

Gerard de Korte wordt de nieuwe bisschop van Den Bosch. Dat is zaterdag officieel bekendgemaakt, nadat het nieuws vrijdag al was uitgelekt. De Korte volgt monseigneur Antoon Hurkmans op.

'De paus heeft gekozen voor een outsider, ik kom uit het noorden en ken Brabant nog niet zo goed', zei De Korte. Gerard de Korte (60) is sinds 2008 bisschop van het bisdom Groningen-Leeuwarden. Hij studeerde theologie in Tilburg.

Antoon Hurkmans (71) was sinds 1998 bisschop in de Brabantse hoofdstad. Hij bood vorig jaar om gezondheidsredenen zijn ontslag aan aan paus Franciscus. Die heeft nu De Korte als opvolger benoemd. Hurkmans liet weten dat het de goede kant op gaat met zijn gezondheid. Hij zei blij te zijn met de komst van zijn opvolger.

Ook de bisschoppenconferentie feliciteren hun collega en 'kijken uit naar een voortzetting van de huidige goede samenwerking met hem'. Het bisdom Den Bosch is het grootste van Nederland en telt volgens De Korte een miljoen gelovigen.

Het Nederlands Dagblad schreef vrijdag dat er drie geschikte kandidaten waren, met De Korte bovenaan de lijst. Door voor hem te kiezen is de wens gehonoreerd een 'Franciscus-bisschop' aan te stellen, een 'vaderlijk figuur'.

Bisschop De Korte 'man van de samenleving'

Gerard de Korte (1955) was sinds september 2008 bisschop van het bisdom Groningen-Leeuwarden en daarvoor was hij onder meer hulpbisschop van het aartsbisdom Utrecht. Medio vorig jaar werd De Korte verkozen tot de eerste Theoloog des Vaderlands. Paus Johannes Paulus II benoemde Gerard de Korte op 11 april 2001 tot hulpbisschop van het aartsbisdom Utrecht en tot titulair bisschop van Caesarea in Mauritania. Op 18 juni 2008 benoemde paus Benedictus XVI Gerard de Korte tot diocesaan bisschop van het bisdom Groningen-Leeuwarden. Daarmee werd hij de opvolger van Wim Eijk die aartsbisschop van Utrecht was geworden, maar in het noordelijk bisdom nog wel de leiding hield.

Gerard de Korte is niet bang zich uit te spreken over maatschappelijke kwesties. Zo zei hij het volkomen eens te zijn met een besluit dat uitgeprocedeerde asielzoekers recht hebben op bed, bad en brood. Ook stelde hij een paar jaar terug dat PVV-leider Geert Wilders mensen uiteendrijft. Verder erkende hij in 2011 in het Nederlands Dagblad over seksueel misbruik dat zaken in de doofpot zijn gestopt. Rooms-katholieke bisschoppen hebben in het verleden eerder hun merknaam willen beschermen, dan dat zij recht deden aan de slachtoffers van het misbruik, stelde hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden