Paus roept tijdens mis op tot steun aan vervolgden

Vanaf de plek waar Jezus volgens de bijbel zijn bergrede hield, heeft paus Johannes Paulus II een krachtig pleidooi gehouden voor steun aan 'zwakken en vervolgden'....

AP en AFP

Hij deed zijn de oproep met opvallend vaste stem in de aanwezigheid van honderdduizend mensen, onder wie de helft jongeren, die waren afgekomen op de heuvels rond het Meer van Galilea in het noorden van Israël. Daar droeg de paus de mis op.

Tijdens die mis stonden Jezus' zaligsprekingen centraal. De ontspannen sfeer tijdens het bezoek aan het Meer van Galilea, waar Jezus over het water zou hebben gewandeld, had volgens aanwezigen veel weg van die van een popfestival. De bijeenkomst was aanzienlijk minder politiek en religieus beladen dan de afgelopen dagen van het bezoek.

Voorafgaand aan de mis had de paus een gesprek met de Israëlische premier Barak. Barak zei dat hij de paus een gedetailleerd overzicht had geschetst van het vredesproces. Hij verklaarde dat het bezoek 'een betere sfeer voor het vredesproces heeft geschapen'.

Zondag brengt de paus een bezoek aan de oude stad van Jeruzalem waar hij zowel de Klaagmuur als de Al Aqsa-moskee, de tweede heilige plaats van de islam, zal bezoeken. De mufti van Jeruzalem, de hoogste islamitische geestelijk leider, zal de paus vragen te helpen bij het bevrijden van de door Israël bezette Palestijnse gebieden. De paus zal de moskee zelf niet betreden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden