Paus roept Cuba op tot vernieuwing

Tijdens zijn driedaagse bezoek aan Cuba heeft Paus Benedictus XVI de bevolking van het Caribische eiland opgeroepen te gaan werken aan 'een open en vernieuwde samenleving'. De paus zei te bidden voor 'de vrijheid en de verzoening' van de Cubanen.

VAN ONZE CORRESPONDENT ALLART HOEKZEMA

SANTA CRUZ - Vorige week nog verklaarde de paus dat het marxisme 'niet meer overeenkomt met de werkelijkheid'. Maandag, bij aankomst op Cuba - de tweede en laatste halte van zijn kleine Latijns-Amerikaanse trip - klonk hij veel milder.

President Raúl Castro, Benedictus' Cubaanse gastheer, richtte in een welkomstwoord voor de paus zijn pijlen op de VS. Onder verwijzing naar het Amerikaanse handelsembargo zei Castro dat zijn land al vijftig jaar onder druk staat van 'de sterkste grootmacht die de geschiedenis heeft gekend'.

Hij voegde eraan toe dat Cuba de godsdienstvrijheid respecteert en bepaalde morele waarden met de katholieke kerk deelt. Castro noemde in het bijzonder de medische en alfabetiseringsprojecten die Cubanen in veel landen verzorgen.

Tijdens een door 200 duizend mensen bijgewoonde eucharistieviering, maandagavond op het Antonio Maceo-plein in de oostelijke stad Santiago, riep de paus de Cubanen op 'meer kracht' te geven aan hun geloof. 'Streef met de wapens van vrede, vergiffenis en begrip naar een menswaardiger maatschappij.'

Er moet op Cuba nog veel vooruitgang worden geboekt, aldus de paus, 'Vooral als het gaat om de onmisbare rol van de godsdienst in het openbare leven van Cuba.'

'Alles wat veranderd moet worden in de natie, is al aan het veranderen, in overeenstemming met de hoogste aspiraties van het Cubaanse volk', zei president Raúl Castro.

'Ik draag in mijn hart de legitieme wensen van alle Cubanen, waar zij zich ook bevinden', zei de paus, in een verklaring bedoeld voor de dissidenten op Cuba en de in ballingschap levende Cubanen in Amerika.

In 1998 maakte een historische ontmoeting tussen Benedictus' voorganger Johannes Paulus II en oud-president Fidel Castro een einde aan de vijandigheden tussen de Cubaanse regering en de kerk van Rome. Sindsdien is de katholieke kerk de belangrijkste gesprekspartner van het Cubaanse regime, al hebben de twee instituties tegenovergestelde ideeën over het socialistische model.

Raúl Castro (80) en Benedictus XVI (84) zijn pragmatischer dan hun beide voorgangers. Waarnemers schatten dat de twee een cruciaal bondgenootschap kunnen smeden op een moment dat de communistische regering bezig is met het doorvoeren van economische hervormingen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden