Paus pleit voor vrede in Midden-Oosten

EFESE (ANP) - Paus Benedictus XVI heeft woensdag christenen, joden en moslims in het Midden-Oosten opgeroepen zich met elkaar te verzoenen en vrede te sluiten. Tijdens een eucharistieviering in de open lucht in het West-Turkse Efese noemde hij Turkije een natuurlijke brug tussen de continenten.

,,Laat ons daarom vanaf deze plaats bidden voor vrede en verzoening voor al degenen die wonen in de regio die christenen, joden en moslims als het Heilige Land beschouwen'', zei Benedictus.

Enkele honderden christenen woonden de dienst bij in de plaats waar Maria, de moeder van Jezus Christus, na de dood van haar zoon zou hebben gewoond. Het was de eerste eucharistieviering van de paus tijdens zijn bezoek aan Turkije.

Kleine minderheid

De paus herinnerde aan de grote en invloedrijke christelijke gemeente die in de eerste eeuwen van het christendom in Efese woonde. De apostel Paulus stichtte de kerk in de nu Turkse plaats. De paus herinnerde eraan dat de christenen in het huidige Turkije slechts een kleine minderheid zijn, die ,,elke dag vele uitdagingen en problemen ervaart''.

Turkse media hebben positief gereageerd op de verzoenende toon die Benedictus dinsdag op de eerste dag van zijn bezoek aansloeg. Hij zei de toetreding van Turkije tot de Europese Unie te steunen en prees de islam als een vreedzame en warme godsdienst.

In september had de paus vele moslims tegen zich in het harnas gejaagd door in een college in de Duitse stad Regensburg een Byzantijnse keizer te citeren die een verband legde tussen de islam en geweld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden