Paus overweegt bezoek Sarajevo

Paus Johannes Paulus II, die op 11 september een bezoek brengt aan de Kroatische hoofdstad Zagreb, overweegt verder te reizen naar Sarajevo....

AFP; ANP

AFP, ANP

VATICAANSTAD

De organisator van de pauselijke reizen, Roberto Tucci, heeft een voorbereidend bezoek aan Sarajevo moeten uitstellen. Hij zou woensdag met de nuntius van Bosnië-Herzegowina, aartsbisschop Francesco Monterisi, naar de Bosnische hoofdstad vliegen, maar die was om veiligheidsredenen gesloten.

Tucci en Monterisi vliegen nu donderdag vanuit Rome naar Zagreb en hopen daarna naar Sarajevo te reizen. Samen met Monterisi en enkele medewerkers zal Tucci onderzoeken of de veiligheid van de paus gewaarborgd kan worden. Hij bereidt ontmoetingen voor met plaatselijke kerken, andere geloofsgemeenschappen en met de burgerlijke autoriteiten.

De paus, die voor een bezoek aan Sarajevo is uitgenodigd door aartsbisschop Vinko Puljic en door de regering 'zou de uitnodiging graag aannemen, om bij te dragen aan een waarachtige en duurzame vrede die een beter samenleven van verschillende etnische en religieuze groepen mogelijk maakt'.

De paus heeft al lang de wens een pastoraal bezoek te brengen aan Belgrado, Sarajevo en Zagreb, zei Navarro-Valls. Maar ondanks de toenaderingspogingen lijkt een bezoek aan Belgrado te moeten worden uitgesteld. De Servische autoriteiten hebben laten weten dat 'de tijd nog niet rijp is' voor een dergelijk bezoek, aldus de woordvoerder.

Bij een eventueel bezoek van Johannes Paulus II aan Sarajevo zijn de Verenigde Naties verantwoordelijk voor zijn veiligheid. Normaal gesproken nemen de landelijke autoriteiten die verantwoordelijkheid op zich, maar Sarajevo staat momenteel onder bescherming van de VN.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden