Paus op bezoek bij veroordeelde weigerambtenaar

Paus Franciscus heeft tijdens zijn bezoek aan de VS een geheime ontmoeting gehad met de veroordeelde Amerikaanse ambtenaar Kim Davis, die trouwaktes weigert aan homokoppels. Haar advocaat liet woensdag weten dat de Paus aan Davis zijn steun heeft betuigd tijdens een gesprek op de ambassade van het Vaticaan in Washington.

Weigerambtenaar Kim Davis. Beeld anp

Het Vaticaan bevestigde later de ontmoeting maar gaf verder geen commentaar. Paus Franciscus, die vorige week een bezoek bracht aan de VS, heeft zich daar niet uitgelaten over het homohuwelijk.

Celstraf

Davis draaide eerder deze maand enkele dagen de cel in vanwege haar herhaalde weigering om homo's hun trouwpapieren te geven. Zij verscheen voor de rechter met zes van haar werknemers uit het gemeentehuis, onder wie haar zoon. De Amerikaanse werd daar schuldig bevonden aan minachting van het Hof, omdat ze een eerder gerechtelijk bevel om homo's gelijk te behandelen had genegeerd. De rechter achtte een geldstraf 'niet effectief' genoeg om Davis van gedachten te doen veranderen en stuurde haar daarom de gevangenis in. Aan haar medewerkers gaf hij het advies om 'geen fratsen' meer uit te halen.

De veroordeling betekende een nederlaag voor Davis in haar langdurige gevecht tegen de implicaties van een eerdere uitspraak van het Hooggerechtshof, dat in juni besloot dat homostellen overal in Amerika mogen trouwen. De strengchristelijke ambtenaar vond dat zij en haar ondergeschikten daar niet aan mee hoefde te werken, maar daar dachten de lokale rechtbank en het Hooggerechtshof anders over.

Beeld anp

'Doe je werk!'

De opschudding rond Davis' langdurige weigering bereikte een hoogtepunt op dinsdag, nadat het Hooggerechtshof haar beval aan het werk te gaan en aan eerder geweigerde koppels hun papieren te geven. Verschillende homostellen verzamelden zich in het gemeentehuis, vergezeld door cameracrews en boze activisten, en eisten hun rechten op. Davis gaf nog steeds niet thuis.

Een van de aanvragers boog zich boos naar haar toe, en zei: 'Ik betaal jouw salaris', verwijzend naar de belasting die hij afdraagt. 'Ik betaal jou om mij nu te discrimineren.' Hij kreeg steun van omstanders, die 'doe je werk' schreeuwden, maar andere activisten betuigden juist hun steun voor Davis met de kreet 'prijs de heer!'

Tekst loopt door na de video

Scheve schaats

Davis is niet de enige ambtenaar in de VS die heeft geweigerd homo's te trouwen, maar inmiddels wel de bekendste. Zij wordt bijgestaan door Liberty Counsel, een advocatenkantoor dat volgens zijn website gratis advies verleend voor 'het ondersteunen van godsdienstvrijheid en de onaantastbaarheid van het leven en de familie'. Volgens de Amerikaanse krant de Washington Post noemen homobelangenorganisaties het kantoor een 'haatgroep'.

De vrouw beriep zich op de vrijheid van godsdienst en heeft in een verklaring laten weten dat haar weigering niet een kwestie van leven of dood is, maar van 'hemel of hel'. Volgens critici neemt zij het in andere gevallen helemaal niet zo nauw met haar geloof, omdat ze al drie keer gescheiden en vier keer getrouwd is. Ook zou ze tijdens haar eerste huwelijk zwanger zijn geraakt van haar derde man.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.