NIEUWS

Paus oogst goodwill in Arabische media met bezoek aan Irak

Het historische bezoek van paus Franciscus aan Irak afgelopen weekend werd op de voet gevolgd door de Arabische media. De pauselijke boodschap van verdraagzaamheid tussen christenen en moslims werd met open armen ontvangen. Waar de internationale krant Asharq Al-Awsat overvloedig schreef over de ‘pelgrim van de vrede’, deed het Saoedische Arab News live verslag van zo ongeveer elke stap die de paus zette.

Carlijn van Esch
Paus Franciscus zwaait naar het publiek in het Franso Hariri Stadion in Erbil, 7 maart. Beeld Getty Images
Paus Franciscus zwaait naar het publiek in het Franso Hariri Stadion in Erbil, 7 maart.Beeld Getty Images

‘Twee leiders, twee geloven, één boodschap: Laten we in vrede leven’, luidde de voorpagina van de Arab News zondag. De grootste Engelstalige krant van Saoedi-Arabië noemde de ontmoeting tussen paus Franciscus en groot-ayatollah Al-Sistani, de hoogste geestelijke leider van de sjiieten, ‘een mijlpaal in de moderne religieuze geschiedenis’ en was lovend over de ‘krachtige boodschap van verdraagzaamheid’ die zij uitdroegen.

Op de site van Arab News verschenen vooruitblikken, opiniestukken en nieuwsverslagen, terwijl iedere plechtigheid live via sociale media te volgen was. De inspirerende woorden van de paus werden veel herhaald, zoals: ‘Terreur en dood zullen nooit het laatste woord hebben.’ Arab News focuste op de ‘boodschap van troost en hoop’ van de paus en de positieve effecten die het bezoek zal hebben op het door oorlog en conflict verscheurde Irak.

‘Echte vroomheid is God aanbidden en uw naaste liefhebben’, werd door Al Jazeera, een internationaal mediabedrijf uit Qatar, gezien als kern van de pauselijke oproep. Speciale aandacht was er voor het bezoek van de paus aan Mosul, een voormalig IS-bolwerk in Noord-Irak, waar zowel moslims als christenen waren genodigd om te spreken over de onderdrukking door IS. Daarbij werd trots vermeld dat paus Franciscus zijn speech eindigde met de Arabische woorden ‘salam, salam, salam’, wat vrede betekent.

Ontmoeting met Ayatollah Al-Sistani

Het 50-minuten durende bezoek van de paus zaterdag aan Al-Sistani werd het meest gewaardeerd in de Arabische pers. Groot-ayatollah Al-Sistani is de hoogste geestelijke in Irak en een zeer machtig man. Volgens de Arabische media deed de paus met het bezoek een handreiking naar de sjiitische moslims.

Al Monitor, een in de VS gevestigde nieuwssite over het Midden-Oosten, schreef dat er veel overeenkomsten zijn tussen de religieuze leiders. ‘Van beide mannen is bekend dat ze nederigheid omarmen in hun dagelijks leven en zich verzetten tegen extremisme binnen hun eigen religie.’

Abraham, vader van religies

Een bijeenkomst op zaterdag in Ur, de geboorteplaats van Abraham, maakte ook veel indruk. Op deze belangrijke plaats voor de islam, het jodendom en het christendom, waren vertegenwoordigers van de verschillende Iraakse religieuze gemeenschappen uitgenodigd en riep de paus op tot een einde aan gewelddadigheden, extremisme en onverdraagzaamheid. Arab News noemde het bijzonder dat paus Franciscus vroeg om te bidden voor eenheid voor het hele Midden-Oosten, en speciaal voor het door oorlog verscheurde buurland Syrië.

De enige kritiek kwam van de Israëlische Jerusalem Post. Volgens de krant waren de joden niet uitgenodigd in Ur. ‘Inclusiviteit of diversiteit in Irak is niet mogelijk zonder de Joodse historie van Irak te erkennen.’ Al Jazeera schreef ook over het ontbreken van Joodse vertegenwoordiging, maar stelde dat de lokale Joodse gemeenschap de uitnodiging af had geslagen. Wel zag de Jerusalem Post het bezoek van de paus als een bron voor hoop op een einde aan terrorisme en extremisme in de regio.

Coronavirus

Het belangrijkste doel van de reis, steun betuigen aan de christenen in Irak en het Midden-Oosten, werd in de Arabische pers niet overgeslagen. Er was veel aandacht voor het lijden van de christelijke gemeenschap onder IS en de uitspraak van Al-Sistani dat de christelijke inwoners van Irak net als anderen in vrede en veiligheid moeten kunnen leven.

Daarmee lijkt het bezoek van paus Franciscus zijn doel te hebben bereikt. De Arabische media echoën zijn boodschap van vrede, verdraagzaamheid en broederschap. Het enige negatieve waren zorgen over de verspreiding van het coronavirus. Volgens Arab News trok de paus grote massa’s mensen overal waar hij kwam, terwijl bijna niemand een masker droeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden