Paus: nalatige bisschoppen kunnen uit ambt worden gezet

Bisschoppen die 'nalatig' zijn wanneer priesters worden beschuldigd van misbruik van minderjarigen, kunnen uit hun ambt worden gezet. Dat blijkt uit een zaterdag uitgevaardigd pauselijk decreet.

Paus Franciscus in Vaticaanstad. Beeld photo_news

Paus Franciscus richtte in 2014 een Vaticaanse commissie op die moest vaststellen hoe misbruikzaken in de parochies het beste kunnen worden tegengegaan.

De katholieke kerk kende de afgelopen vijftien jaar veel schandalen rond priesters die kinderen misbruikten, maar daar niet voor werden gestraft. In plaats daarvan werden ze van parochie naar parochie gestuurd, zonder dat de autoriteiten iets over de zaken hoorden.

Het feit dat niet ingrijpen bij misbruik nog steeds niet tot ontslag op staande voet gaat leiden stemt David Clohessy, zelf slachtoffer en tegenwoordig hoofd van belangenvereniging SNAP, weinig hoopvol.

'In plaats van slechte bisschoppen gewoon te ontslaan, of informatie over misbruik te overhandigen aan de politie, komt het Vaticaan voor de zoveelste keer met een intern proces voor bisschoppen die kindermisbruik negeren of verhullen', zei Clohessy in een verklaring. 'Een proces is alleen nuttig als het zo vaak wordt gebruikt dat er een afschrikkende werking vanuit gaat. Wij betwijfelen dat dat hierbij het geval zal zijn.'

Interview

De kerk moet zich niet bemoeien met wat zich in de slaapkamer afspeelt. Dat stelt Gerard de Korte, bisschop van Den Bosch, die wordt gezien als de officieuze plaatsvervanger van paus Franciscus in Nederland. Lees hier het interview met De Korte. (+)

Gelekt document

In februari van dit jaar lekte een document uit waaruit bleek dat de katholieke kerk nieuwe bisschoppen informeerde dat het niet per se hun taak is beschuldigingen van kindermisbruik te melden. Alleen de slachtoffers en hun familie zouden het besluit moeten nemen aangifte bij de politie te doen, meldt het document dat in handen is van de Britse krant The Guardian.

Het document zou sinds afgelopen september aan nieuwe bisschoppen worden verstrekt. De speciale commissie die in opdracht van paus Franciscus opkomt voor de bescherming van minderjarigen heeft waarschijnlijk geen rol gespeeld bij het opstellen van de richtlijnen en de training van bisschoppen. Die commissie liet eerder weten dat het melden van kindermisbruik juist een morele verplichting voor geestelijken is.

Het Vatiaan wilde niet reageren op het uitgelekte document.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.