Paus ligt op sterven

De toestand van paus Johannes Paulus II gaat vrijdagavond snel achteruit, heeft het Vaticaan bekendgemaakt. De dood van de kerkleider lijkt een kwestie van uren te zijn....

ANP

Italiaanse media hebben eerder op de avond de dood van de paus al gemeld, maar dit overlijdensbericht is door het Vaticaan tegengesproken. De vicaris-generaal van het Vaticaan, Angelo Comastri, heeft echter wel gezegd dat de dood van de paus een kwestie van uren is. Zijn ademhaling is zwak en de 84-jarige kerkleider kampt met hart- en nierproblemen. Ook zijn bloeddruk is niet in orde.

Geestelijken dienden de paus na een hartstilstand donderdag om 19.17 uur het laatste oliesel toe. Dat is het katholieke sacrament voor ernstig zieken en stervenden, waarbij zij met gewijde olie worden gezalfd en voor hen wordt gebeden.

Het is de tweede keer dat Johannes Paulus II het sacrament toegediend kreeg. Dat gebeurde ook al nadat de Pool bij een aanslag in 1981 was neergeschoten.

De verslechtering in de gezondheidssituatie trad donderdag in, toen de ene complicatie op de andere volgde. De paus kreeg als gevolg van een urinewegontsteking eerst hoge koorts. Volgens Italiaanse media steeg zijn temperatuur tot 40 graden. De leider van de katholieken reageerde goed op een antibioticumbehandeling, maar werd aan het begin van de avond getroffen door de hartstilstand en een bloedvergiftiging.

's Nachts leek de situatie zich echter te stabiliseren. Vrijdagochtend om 06.00 uur vierde de paus de mis. Ook sprak hij met zijn staf en voerde hij overleg met meerdere kardinalen. Medewerkers lazen hem gedeelten uit de bijbel en kerkelijke geschriften voor, waaronder de veertien kruiswegstaties. Dit zijn veertien scènes uit het lijdensverhaal van Jezus Christus. Bij elk deel sloeg de paus een kruis.

Artsen behandelen de paus in zijn eigen appartement aan het Sint Pietersplein. Zij respecteren daarmee de wil van de kerkvorst, die niet voor de derde maal dit voorjaar wil worden opgenomen in het Gemelli-ziekenhuis in Rome.

De paus, die de Rooms Katholieke Kerk sinds 1978 leidt, heeft de afgelopen twee maanden 28 dagen in het Gemelli-ziekenhuis doorgebracht. Johannes Paulus II was nog herstellende van een keeloperatie die hij ruim een maand geleden onderging. Toen werd een buisje in zijn keel geplaatst om het ademen te vergemakkelijken. Hij had daar moeite mee als gevolg van een griepinfectie.

Tijdens de paasdagen werd al duidelijk dat het niet goed ging met de kerkvorst. Hij verscheen slechts kort voor zijn raam en was niet in staat de paaszegen (urbi et orbi) uit te spreken. Bij alle andere vieringen in de Goede Week moest de paus verstek laten gaan.

Artsen brachten woensdag een sonde aan waarmee de paus door zijn neus voeding krijgt toegediend. Zijn medewerkers lieten eerder donderdag doorschemeren niet gerust te zijn op een goede afloop. Zij zeiden teleurgesteld te zijn over het langzame herstel van de kerkleider, die bovendien al jaren lijdt aan de ziekte van Parkinson.

Over de hele wereld bidden gelovigen voor de gezondheid van de paus. Kardinaal Simonis laat 'zijn gebeden en gedachten op een bijzondere wijze naar de paus uitgaan', liet zijn woordvoerder vrijdag weten.

In Polen bleven de kerken donderdag tot in de late uren open. Net als in vele andere landen worden op de Filipijnen vrijdag speciale missen gehouden. Ook in de Parijse Notre Dame komen katholieken samen voor een speciale dienst.

Bisschoppen in Mexico stelden in een gezamenlijke verklaring dat 'de reizende paus klaar is voor de meest belangrijke tocht van zijn pontificaat, de tocht naar het huis van de Heilige Vader'. De Mexicaanse senaat hield donderdagavond per ongeluk een minuut stilte, nadat het informatie had gekregen waaruit zou blijken dat de kerkvorst al was overleden.

De politieke partijen in Italië hebben vrijdag vroegtijdig hun campagne voor de regionale verkiezingen van 3 en 4 april beëindigd in verband met de toestand van de paus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden