Paus: laat relatie Cuba en VS voorbeeld voor de wereld zijn

Paus Franciscus hoopt dat de relatie tussen Cuba en de Verenigde Staten verder normaliseert. Hij moedigde beide landen na zijn landing zaterdag in de Cubaanse hoofdstad Havana aan verdere stappen te nemen om tot verzoening te komen.

redactie
Cubanen wachten de paus op Beeld afp
Cubanen wachten de paus opBeeld afp

De 78-jarige kerkleider riep Cubanen en Amerikanen op de nieuwe banden aan te halen. De twee landen hebben sinds kort weer diplomatieke betrekkingen, onder meer dankzij bemiddeling door de paus. 'Het is een teken van overwinning van de cultuur van de ontmoeting, van de dialoog', aldus Franciscus.

'We zijn al enkele maanden getuige van een hoopgevende gebeurtenis: het proces van een normalisering van de betrekking tussen twee volkeren, na jaren van verwijdering', zei de paus. Hij riep de Cubaanse en Amerikaanse leiders op hun inspanningen door te zetten 'als een voorbeeld van verzoening voor de hele wereld'.

Paus Franciscus werd in Havana onthaald door de Cubaanse president Raúl Castro. Castro bedankte de paus voor zijn inspanningen om de relatie tussen Cuba en VS te verbeteren. Hij sprak de hoop uit dat Franciscus het 53 jaar geleden door de VS ingevoerde handelsembargo kan helpen beëindigen. 'De blokkade veroorzaakt grote ontberingen voor Cubaanse gezinnen, is wreed, immoreel en illegaal', aldus de leider van het communistische land.

Mensenrechtenactivisten
Veel Cubaanse burgers waren uitgelopen om een glimp op te vangen van de kerkvorst. Duizenden mensen stonden in Havana aan de kant van de weg toen de paus langsreed. Zij zwaaiden met de vlaggen van Cuba en het Vaticaan. Ook werden spandoeken omhoog gehouden met het opschrift: 'missionaris van genade, welkom op Cuba'.

Niet alle Cubanen waren welkom. Volgens de Commissie van Mensenrechten en Nationale Verzoening zijn tussen de tien en twintig dissidenten opgepakt om te voorkomen dat ze het bezoek van Franciscus konden bijwonen. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN zegt dat daarbij daklozen en mensenrechtenactivisten zijn gearresteerd. 'Teleurstellende dagelijkse gang van zaken voor de Cubaanse regering', zo twitterde Samantha Power.

Paus Franciscus en de Cubaanse president Raul Castro Beeld afp
Paus Franciscus en de Cubaanse president Raul CastroBeeld afp

Godsdienstvrijheid

Franciscus pleitte zaterdag op de Cubaanse luchthaven ook voor een grotere godsdienstvrijheid op Cuba. Hij drukte de wens uit dat de kerk op Cuba 'de middelen' zal krijgen om zijn opdracht 'in vrijheid' te vervullen. Zo'n 60 procent van de 11 miljoen Cubanen is gedoopt in de rooms-katholieke kerk, maar minder dan 5 procent van de bevolking is kerkganger.

Paus Franciscus is vier dagen op het Caraïbische eiland, het eerste deel van een reis die hem later nog naar de Verenigde Staten zal brengen. De paus brengt op Cuba onder meer een bezoek aan de steden Havana, Holguin en Santiago. Dinsdagavond zal hij koers zetten richting Washington.

undefined

In een overheidswinkel in Cuba hangen een post van Che Gevuara en paus Franciscus naast elkaar Beeld AP
In een overheidswinkel in Cuba hangen een post van Che Gevuara en paus Franciscus naast elkaarBeeld AP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden