kerstnachtpaus franciscus

Paus in kerstnachtmis kritisch op hebzucht en consumptiedrang

Paus Franciscus heeft maandag, tijdens de kerstnachtmis in de Sint-Pietersbasiliek in Rome, de menselijke hebzucht en overdreven consumptiedrang veroordeeld. Hij herinnerde eraan dat ‘niet materiële rijkdom, maar liefde het leven voedt’.

Paus Franciscus tijdens de traditionele kerstnachtmis in de Sint-Pietersbasiliek in Rome.Beeld AP

‘In onze tijd vinden veel mensen betekenis voor hun leven in bezit, in het hebben van een overvloed materiële voorwerpen’, zei de paus in zijn traditionele kerstpreek. ‘Een onverzadigbare hebzucht kenmerkt de hele menselijke geschiedenis. Dat is ook vandaag zo. Het is paradoxaal dat enkelen luxueus dineren, terwijl veel te veel anderen zelfs niet het dagelijkse brood hebben om te overleven.’

De dienst van de paus op kerstavond, wanneer de geboorte van Jezus Christus wordt gevierd, is een van de belangrijkste uit de katholieke liturgie. Franciscus kwam de volle basiliek binnen kort voor 21.30 uur. Hij werd voorafgegaan door een processie van ongeveer veertig kardinalen in gouden gewaden.

Op hetzelfde moment leidde kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin, de hoogste bestuurder van de Rooms-Katholieke Kerk na de paus, een kerstviering in Bagdad. De viering symboliseerde de solidariteit met de geplaagde christelijke minderheid in Irak.

Paus Franciscus kust een beeldje van het kindje Jezus tijdens de kerstnachtmis.Beeld AFP

‘Deel ik mijn brood?’

In de Sint-Pietersbasiliek haalde de paus voor de mis een doek weg dat over een beeldje van het kindje Jezus lag. Tien kinderen uit Italië, China, Panama, Congo, Roemenië en Japan legden er bloemen bij.

Aan het einde van de kerkdienst van anderhalf uur pikte de paus het Jezus-beeld op, dat de grootte heeft van een pop. Vergezeld door de kinderen bracht hij het beeldje naar een afbeelding van Christus’ geboorte in de basiliek.

‘Als we denken aan de kribbe waar Jezus geboren is, begrijpen we dat niet materiële rijkdom maar liefde het leven voedt, geen gulzigheid maar liefdadigheid, geen praalzucht maar eenvoud’, aldus de paus. Met Kerstmis ‘moeten we onze fundamenten niet verliezen of afglijden naar het wereldlijke en overdreven consumptiedrang’. We moeten ons afvragen: ‘Deel ik mijn brood met hen die geen hebben?’

Als paus vindt Franciscus het belangrijk om praal en protocol te mijden. In de plaats daarvan wijdt hij zijn tijd aan de armen. Hij bezoekt gevangenissen, ziekenhuizen, migranten- of vluchtelingenkampen, en nodigt daklozen uit in het Vaticaan voor een maaltijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden