Paus in kerstgroet: Vaticaan last van machtshonger

Paus Franciscus heeft op niet mis te verstane wijze kritiek gegeven op de bureaucratie van het Vaticaan. In zijn kerstgroet aan de kardinalen, bisschoppen en priesters die de Heilige Stoel van het Vaticaan draaien, hekelde de paus de machtshonger en de hypocrisie van sommige geestelijken in zijn dienst.

Kardinalen staan in de rij voor de paus na afloop van zijn kerstgroet. Beeld epa
Kardinalen staan in de rij voor de paus na afloop van zijn kerstgroet.Beeld epa

Franciscus sprak over de 'spirituele Alzheimer's' die sommige geestelijken heeft doen vergeten dat zij mannen van God zijn. In zijn ontnuchterende, weinig opbeurende kerstwens noemde hij vijftien zonden, de 'Kwalen van de Curia', compleet met voetnoten en Bijbelse verwijzingen, waarvoor boete gedaan diende te worden zodat de schuldigen met een schoon geweten het nieuwe jaar kunnen inluiden.

Paus Fransiscus spreekt zijn kerstwens uit voor de medewerkers van het Vaticaan. Beeld afp
Paus Fransiscus spreekt zijn kerstwens uit voor de medewerkers van het Vaticaan.Beeld afp

'Terrorisme van roddels'

In zijn jaarlijkse kerstgroet nam Franciscus dan ook geen blad voor de mond. Hij waarschuwde voor het 'terrorisme van roddels' dat 'de reputatie van onze collega's en broeders in koelen bloede kan doden' en hoe het vormen van klieken de leden 'tot slaaf maakt en doet uitgroeien tot een kanker die de harmonie van het lichaam bedreigt' tot het uiteindelijk wordt gedood door 'eigen vuur'.

Ook sprak hij over hoe sommigen lijden onder een pathologische zucht naar macht, waardoor ze bereid zijn anderen in het openbaar te belasteren om zelf hogerop te komen. Sommigen zouden te veel aan zichzelf denken en zijn zo onzeker en bang dat ze lijden aan 'theatrale strengheid' en 'een steriel pessimisme'. Zij gaan met wat de paus een 'begrafenisgezicht' noemde door het leven.

Naar verluidt waren de kardinalen niet geamuseerd. De toespraak werd ontvangen met een bescheiden applaus. Aan het einde van de toespraak, vroeg Franciscus de prelaten te bidden dat de 'wonden van de zonden die ieder van ons draagt genezen' en dat de Kerk en de Curia zelf gezond worden gemaakt.

Hervormingen

Sinds zijn aanstelling als paus heeft Franciscus kritiek op het Vaticaanse bestuur niet geschuwd. Hij klaagde al eerder over het geroddel, de carrièredrang en de bureaucratische machtsstrubbelingen die de Heilige Stoel teisteren. Hij is dan ook vastbesloten institutionele hervormingen door te voeren.

Enkele maanden na zijn verkiezing stelde hij een commissie van acht kardinalen in die hem moeten adviseren over hervorming van de Curie. De commissie is enkele keren bijeen geweest en is al tot de conclusie gekomen dat de problemen bij het centrale bestuursapparaat zo groot zijn dat een grondige opschoning nodig is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden