Paus hekelt gebrek aan vrijheden in Nigeria

In zeer directe bewoordingen heeft paus Johannes Paulus II de Nigerianen zondag opgeroepen zich teweer te stellen tegen machtsmisbruik en onderdrukking....

REUTERS; AFP; AP

Reuters, AP, AFP

ONITSHA/ABUJA

De paus begon zaterdag een driedaags bezoek aan het West-Afrikaanse land. In de zinderende hitte sprak hij de volgende dag ruim een miljoen mensen toe vanaf een altaar in de oostelijke stad Onitsha, het bolwerk van katholicisme in het overwegend islamitische Nigeria.

Hij droeg hier een speciale mis op ter zaligverklaring van de in 1964 overleden Nigeriaanse monnik Cyprian Tansi. Dit is de stap die voorafgaat aan de heiligverklaring van Tansi, die hij roemde om diens verzoeningsgezindheid.

Tansi besloot priester te worden kort nadat zijn moeder in 1922 was vergiftigd omdat zij van hekserij werd verdacht. Als geestelijke zette Tansi zich later in voor de vrouwen, de armen en de gemarginaliseerden. 'Hij poogde zijn landgenoten te verzoenen met God en met henzelf', zei Johannes Paulus.

Maar de pauselijke boodschap in Onitsha was vooral gericht tegen de militiaire junta van president Abacha, die wordt beschuldigd van grootschalige corruptie en mensenrechtenschendingen. Dit jaar zullen in Nigeria vrije verkiezingen worden gehouden. De vrees is dat generaal Abacha zich via een scala aan trucs dan tot burgerpresident zal laten kiezen.

De paus drong bij de regeerders aan op 'eerlijkheid, efficiëntie en deskundigheid' en zei te hopen dat niemand wordt buitengesloten van het politieke proces.

Zaterdag had hij tijdens een gesprek met Abacha al verzocht om de vrijlating van zestig politieke gevangenen. Onder hen zouden zich vakbondsleiders en ook Moshood Abiola bevinden, de waarschijnlijke winnaar van de geannuleerde presidentsverkiezingen van 1993. Volgens Amnesty International telt Nigeria ongeveer tweehonderd politieke gevangenen.

Het Vaticaan hoopt op een herhaling van het succes in Cuba, waar Fidel Castro 299 gevangenen vrijliet na het bezoek van de paus in januari. Een woordvoerder van Abacha wilde geen commentaar geven op het verzoek, maar zijn pauselijke collega zei dat de Nigerianen beloofd hadden het verzoek in overweging te nemen.

Nigerianen die op de mis afkwamen, spraken hun hoop uit dat de paus zou helpen hun land te ontdoen van de onderdrukkende militaire junta. 'Ik bid dat hij ons vrede brengt', zei de 23-jarige Ugwuanyi Evenin, die samen met zijn vader zestien kilometer had gelopen om de paus te zien. 'Dit is de tweede keer dat hij naar Nigeria komt, dat betekent dat hij van de Nigerianen houdt.'

Johannes Paulus bezocht Nigeria ook al eens in 1982. Toen floreerde het land met zijn ruim honderd miljoen inwoners dankzij de olie-opbrengsten. Nu is het vooral berucht wegens corruptie, onderdrukking en misdaad, waardoor het status van paria heeft.

De New Nigerian schreef zondag in een commentaar te hopen dat Abacha van de gelegenheid gebruik zou maken om 'belangrijke besluiten te nemen, die hem geliefd maken bij de Nigerianen, en Nigeria bij de internationale gemeenschap'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden