nieuws

Paus hekelt ‘economisch kolonialisme’ in Afrika, meer dan een miljoen Congolezen bezoeken pauselijke mis

Inwoners van de Democratische Republiek Congo (DRC) lopen massaal uit voor paus Franciscus, het eerste bezoek van een paus in bijna veertig jaar. De kerkleider veroordeelde ‘economische kolonialisme’ in Afrika en het ‘gif van de hebzucht’ van rijke landen.

Joost Bastmeijer
Een gelovige houdt tijdens een bijeenkomst met jongeren in een stadium in Kinshasa een bord op met de tekst 'Paus Franciscus we willen vrede in de Democratische Republiek Congo'. Beeld ANP / EPA
Een gelovige houdt tijdens een bijeenkomst met jongeren in een stadium in Kinshasa een bord op met de tekst 'Paus Franciscus we willen vrede in de Democratische Republiek Congo'.Beeld ANP / EPA

Terwijl hun land rijk is aan grondstoffen, blijven de Congolezen arm, stelt de paus. Welvarende landen hebben die grondstoffen nodig, waardoor ze hun ogen sluiten voor de vele conflicten en ‘vreselijke vormen van uitbuiting’. De uitspraken deed hij tijdens een bijeenkomst voor hoogwaardigheidsbekleders in het presidentieel paleis in hoofdstad Kinshasa en kunnen rekenen op veel bijval. ‘Handen af ​​van de Democratische Republiek Congo! Handen af ​​van Afrika! Stop met het verstikken van Afrika,’ zegt hij onder luid applaus.

Economisch kolonialisme

Er werd door de Congolezen reikhalzend uitgekeken naar de komst van Franciscus. De laatste keer dat een paus DRC bezocht was in 1985, toen het Centraal-Afrikaanse land Johannes Paulus II ontving. Ongeveer de helft van de 90 miljoen Congolezen is rooms-katholiek, waarmee het het land de grootste katholieke gemeenschap van Afrika heeft. Tienduizenden mensen juichten en zongen toen de leider in zijn pausmobiel door de stad reed. De pauselijke mis, die op woensdag plaatsvond, werd zelfs door meer dan een miljoen Congolezen bezocht.

Het grondstofrijke oosten van DRC wordt al decennia geteisterd door oorlog en geweld. In 1960 werd het onafhankelijk van kolonisator België, maar het land gaat nog altijd gebukt onder ‘een economisch soort kolonialisme dat Congolezen evengoed tot slaaf maakt’, zegt Franciscus in zijn toespraak. ‘Als gevolg hiervan heeft dit massaal geplunderde land niet voldoende geprofiteerd van zijn enorme hoeveelheid natuurlijke hulpbronnen.’ Volgens gegevens van de Wereldbank leeft tweederde van de bevolking van minder dan 2 euro per dag.

Conflict

Onlangs laaiden spanningen in het oosten van het land op, door een offensief van rebellen die zichzelf M23 noemen. De groep bezette dorpen en steden, om zo via informele belastingen geld te verdienen aan transport van goederen. Onder die goederen zijn ook veel waardevolle grondstoffen als coltan, kobalt en goud. Sinds maart vorig jaar sloegen volgens de VN meer dan een half miljoen mensen op de vlucht voor het aanhoudende geweld in het gebied.

Franciscus zegt blij te zijn met de komst van een regionale troepenmacht. Die door buurlanden gestuurde militairen dreigden de rebellen aan te vallen als zij hun wapens niet zouden neerleggen. Daardoor wordt er nu minder gevochten in het oosten van het land. Kritischer is de paus op de invloed van rijke landen, die volgens hem te weinig doen om het conflict in het oosten van DRC een halt toe te roepen. ‘Men heeft de indruk dat de internationale gemeenschap zich zo’n beetje heeft neergelegd bij het geweld dat Congo verslindt,’ zegt hij. ‘We kunnen niet wennen aan het bloedvergieten dat dit land al tientallen jaren teistert en miljoenen doden heeft veroorzaakt.’

Vrijdag vliegt paus Franciscus door naar Zuid-Soedan, waar hij wordt vergezeld door de aartsbisschop van Canterbury (leider van de wereldwijde Anglicaanse gemeenschap) en de leider van de Schotse kerk. Samen omschrijven de drie religieuze leiders hun bezoek aan het tevens door conflicten geteisterde Zuid-Soedan als ‘een pelgrimstocht naar vrede’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden