Nieuws Goede Vrijdag

Paus Franciscus kritisch op ‘onverschilligheid en egoïsme’ tijdens Goede Vrijdag-processie

Paus Franciscus heeft op Goede Vrijdag, tijdens de Kruisweg in Rome, ‘de uit politieke overwegingen gesloten harten’ bekritiseerd. Tijdens de sfeervolle processie in het Colosseum, waarin de lijdensweg van Jezus herdacht wordt, stond het lot van misbruikte vrouwen en de slachtoffers van mensenhandel centraal. Volgens het Vaticaan woonden 15.000 gelovigen de ceremonie bij. In de Sint-Pietersbasiliek was vooraf de liturgische viering van Goede Vrijdag.

Paus Franciscus tijdens de Kruisweg-processie in Rome. Beeld EPA

De Kruisweg is een eeuwenoude traditie en beeldt in veertien staties Jezus’ lijdensweg tot de kruisiging uit. Paus Franciscus sprak op het einde een gebed uit. Daarin betreurde hij niet alleen de uitsluiting van migranten, maar ook de onverschilligheid en het egoïsme van mensen. Hij vestigde ook de blik op de klimaatopwarming: de aarde lijdt ‘ernstig’, maar de ogen van mensen zijn egoïstisch en door hebzucht en macht verblind.

Franciscus verwees ook naar de kinderen, die ‘in hun onschuld en zuiverheid geschonden’ worden, wat opnieuw als een verwijzing naar het seksueel misbruik door geestelijken kan worden gezien. De kerk, die zich volgens Franciscus ‘voortdurend van binnen- en van buitenuit aangevallen’ voelt, verkeert vanwege de schandalen over misbruik en het verdoezelen ervan in verschillende landen in een diepe crisis.

Aangrijpend

De Italiaanse zuster Eugenia Bonetti schreef de woorden die tijdens de verschillende kruiswegstaties werden voorgelezen. Bonetti zet zich in voor vrouwen die in de prostitutie gedwongen worden. Wat zij beschreef, was aangrijpend. Zo werd verteld over ‘een minderjarige met een mooi, klein lichaam, die ik op een nacht in Rome aantrof, waar mannen in luxueuze wagens in de rij stonden om het meisje uit te buiten.’ Ook werden de sterfgevallen van vluchtelingen in de woestijn of de Middellandse Zee gehekeld.

Pasen is een van de belangrijkste feesten voor christenen. Hoogtepunt is de paasnacht, wanneer de paus zaterdagavond in de Sint-Pietersbasiliek een paaswake voorgaat. Zondag spreekt de paus zijn ‘Urbi et orbi’ zegen uit.

Duizenden bezoekers waren op de avond van Goede Vrijdag aanwezig rond het Colosseum in Rome om de Kruisweg-processie bij te wonen. Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.