BRIEVEN

Paus Franciscus is van harte welkom in Nederland

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 14 november.

Paus Franciscus. Beeld epa
Paus Franciscus.Beeld epa

Paus is welkom

Als niet-gelovige heb ik groot respect voor paus Franciscus. Hij is een dissident met heel veel moed. In tegenstelling tot de dogmatici die hem omringen streeft hij naar vrede op aarde. Hij respecteert andere geloven. Franciscus is van harte welkom in Nederland.

Riet Zaal, Rhoon

Lekken (1)

De lekkende fractieleidende meneer of mevrouw zou ook gewoon kunnen opstaan en zeggen: ik stap op. Scheelt een hoop fractielijden, geld en gedraai!

Hiltjo Walma, Zwolle

Lekken (2)

Wie is het lek? is een nieuwe serie die vanaf vandaag dagelijks door een van de publieke omroepen wordt uitgezonden. Tien fractieleiders van diverse politieke partijen, die mogelijk gelekt hebben, wonen tijdelijk samen in een voor de buitenwacht afgesloten villa op een onbekende plek in Nederland.

Hun doen en laten wordt 24 uur per dag gefilmd en uitgezonden. De kijker die als eerste 'het lek' ontdekt sms't de naam van de persoon naar de omroep. De genoemde fractieleider dient 'naar eer en geweten' te melden of de kijker gelijk heeft. Zijn eerlijkheid wordt beloond met voortzetting van zijn politieke carrière.

De winnende kijker mag éénmaal een vergadering van de commissie stiekem bijwonen en de notulen laten lekken naar een door hemzelf gekozen goed doel.

Kees Oosterbaan, Egmond aan den Hoef

Izmir was vroeger Smyrna

'Europa kan niet zonder Griekenland' was een betere titel geweest voor het stuk van Hamza Yildiz waarin hij met een historische schets betoogt dat Europa niet zonder Turkije kan.

'Drieduizend jaar was de stad Chios nauwer met Izmir verbonden dan met het verre Athene' staat er dik gedrukt. Dat een stad op een Grieks eiland een binding heeft met een stad op de tegenoverliggende Turkse kust moet het belang van Turkije voor Europa illustreren.

Wat een wrange redenatie. Deze Turkse kust, het vroegere Ionische kustland, werd al vanaf de oudheid door Grieken bewoond. De stad Izmir heette eeuwenlang Smyrna, en was een Griekse stad tot 1922, toen de Turken de stad in brand staken en de voornamelijk Griekse bevolking massaal de zee in joegen.

Het grote drama van Smyrna wordt gewoon onder het tapijt geveegd door de Turkse schrijver van een ingezonden brief, die waarschijnlijk niet begrijpt waar ik het over heb, omdat dit drama, net als de Armeense genocide, niet in zijn geschiedenisboekjes op school werd vermeld.

Liever een Europa zonder dat soort geschiedenisboekjes.

Lot Blom, Utrecht

Eén- en tweeverdieners (1)

Wat mij opvalt in de discussie over de fiscale kloof tussen één- en tweeverdieners is: er wordt nauwelijks of geen melding gemaakt van de veelal hogere kosten van het tweeverdienerschap.

Tweeverdieners zullen, om hun huishouden goed te kunnen runnen, veelal gebruik moeten maken van hulp van buitenaf zoals huishoudelijke hulp, tuinman, klusser, kinderopvang. Ook zal men bij extra drukte op het werk sneller geneigd zijn maaltijden te bestellen of buiten de deur te nuttigen. Een huisvrouw of huisman zal zich veel van deze kosten kunnen besparen.

Agnes Schreurs, Bergen

Eén- en tweeverdieners (2)

In hun bijdrage over het Belastingplan 2016 laten Robert Giebels en Gijs Herderschêe zich nogal meeslepen door het perspectief van enkele christelijke politieke partijen.

Zij constateren een verschil in inkomstenbelasting van een éénverdieners- en een tweeverdieners-huishouden dat 60.000 euro verdient. Een éénverdiener met dat inkomen betaalt 8.735 euro meer dan twee tweeverdieners die samen dat bedrag verdienen.

Dit verschil noemen christelijke partijen een kloof, die volgens hen gedicht moet worden. Giebels en Herderschêe verklaren dit verschil door te wijzen op enkele faciliteiten voor tweeverdieners. Daarmee kun je inderdaad een stukje van het verschil verklaren.

Zij vermelden echter niet de belangrijkste oorzaak van deze 'kloof': progressieve inkomstenbelasting. We hebben er voor gekozen dat de zwaarste schouders wel wat zwaardere financiële lasten kunnen dragen. Dat heeft tot gevolg dat een éénverdiener met een bepaald inkomen meer belasting betaalt dan twee mensen die samen hetzelfde bedrag verdienen.

Hogere inkomens worden relatief zwaarder belast dan lagere inkomens. Dat is een logisch gevolg van de progressiviteit van onze belastingen. Wanneer je dat verschil wilt dichten, tast je de basis van ons stelsel aan.

Annelies de Vries, Wageningen

Bos contra Heijne (1)

Wouter Bos schreef over de columnist van NRC Bas Heijne een zeer terecht verhaal.

Het heeft lang, te lang geduurd dat Heijne eens werd ontluisterd. Een columnist dient politici niet te te bespreken hoe ze idealiter zouden moeten zijn, maar hoe ze realiter zijn. Heijne begrijpt niets van het politieke handwerk, of hij gelooft in illusies.

Ton de Kok, oud-politicus

Bos contra Heijne (2)

Bos laat in deze column precies horen waarom Bas Heijne gelijk heeft. Duidelijk wordt hier getoond dat politiek een kwestie van optellen en aftrekken, delen en vermenigvuldigen is geworden.

Het politieke ideaal verdwijnt in taal van spindokters en persvoorlichters en is niet meer het ideaal van bevlogen politici.

Iedereen snapt dat je in dit land compromissen moet sluiten, maar daags na de verkiezingen in zee gaan met de tegenstander die je verguisd hebt is nooit geloofwaardig te maken. Het ontbreekt aan waarachtigheid. Zeldzaam is de politicus die doet waar hij in gelooft, die een ideaal heeft waar de kiezer voor kan kiezen, in plaats van wat tegenwoordig de regel is, een ideaal kiest waar hij of zij de meeste kiezers bij kan vinden.

Niet Heijne is de populist, maar Bos, die niet voor zijn ideaal gaat, met alle beperkingen die dat met zich meebrengt, maar voor de weg die de meeste kiezers oplevert om vervolgens te kiezen voor een regering die niemand wil.

Jos de Greef, Eindhoven

Brandstofverbruik

Interessant wat Jan Peter van Zijl schrijft. Als ik 8o km/uur rijd verbruik ik ongeveer 1 liter per 23 km. Volgens zijn berekening zou dat brandstofverbruik bij 130 km/uur (130/80)^3=4,29 keer zoveel worden, dat zou dus 1 liter per 5,36 km worden.

In de praktijk loopt het verbruik bij die snelheid inderdaad flink op, maar niet in die mate, meer naar zoiets als 1 liter per 17 à 18 km, een factor ± 1,3 dus in plaats van 4,29.

Joris Meischke, Suwald

Slechte wetenschap

Bas Defize schrijft: 'Professor Coenen laat een promovenda onderzoek uitvoeren en voltooien tot een proefschrift, dat niet-significante resultaten oplevert'.

Ik ben het niet eens met Defizes stelling dat wetenschappelijk onderzoek 'significante' resultaten moet opleveren. Immers, de eis dat onderzoek 'significante' resultaten dient op te leveren stimuleert manipulatie van de statistische resultaten van wetenschappelijk onderzoek; een voorbeeld zijn de beruchte manipulaties van Stapel in Tilburg.

Ik pleit dan ook voor publicaties die tot niet-significante resultaten leiden, maar wel statistisch verantwoord zijn uitgevoerd; bijvoorbeeld, publicaties over wetenschappelijk onderzoek dat tot niet-significante resultaten leidt indien de intelligentie of de programmeervaardigheid van mannen en vrouwen wordt vergeleken.

Jack P.C. Kleijnen, emeritus hoogleraar Simulatie en informatiesystemen, Universiteit van Tilburg

Winnares Grand Slam 1927

Wat heeft Kea Bouman toch misdaan? Telkens weer wordt zij vergeten als het gaat om wie de eerste Nederlander was die in het enkelspel een van de vier Grand Slam-tennistoernooien heeft gewonnen.

Ik geef toe dat het wel lang geleden was - 1927 - ook niet Wimbledon, maar Parijs.

De Nederlandse mannen hebben na haar zege bijna zeventig jaar moeten wachten op hun eerste Grand Slam-triomf in het enkelspel en dat was inderdaad Richard Krajicek. Kea heeft dat nog kunnen meemaken; zij overleed in 1998 op bijna 95-jarige leeftijd.

Maarten van Doorn, Rotterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden